Засипана капуста увійшла до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України — як приготувати
Засипана капуста, а точніше, культура її приготування та споживання, відтепер стала нематеріальною культурою спадщиною України. Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики та розповіли, як приготувати страву.
Читайте також: Як приготувати смачну та корисну квашену капусту — простий перевірений рецепт
Така традиція, як пишуть у міністерстві, побутує у Стрийського району Львівської області. Подібні страви готують і в інших частинах України, але вони мають свої особливості.
Культура споживання засипаної капусти це не тільки спосіб харчування, це спосіб життя. Страву готували і на весілля, і на похорон, і в будні, і на свята.
За переказами засипана капуста була улюбленою стравою Івана Франка. ЇЇ також любили гетьман Іван Виговський, митрополит Андрей Шептицький, Іван Нечуй-Левицький, Михайло Коцюбинський, Ольга Бачинська. До вподоби вона була й Соломії Крушельницькій.
Молоко, капуста, сало — страва з понад 300-річною історією
Зокрема, засипана капуста є кулінарною родзинкою Вінниччини. Про це повідомили на сторінці «Туризм Вінниччини» у фейсбуці.
Тиманівка – стародавнє село в Тульчинському районі Вінниччини, а засипану капусту тут варять уже чотири сотні років. Тому іноді цю кашу ще й козацькою називають. За легендою, саме козаки з походів привезли рецепт польового наїдку, а їхні дружини облагородили його «домашніми» продуктами. Звісно, як завжди буває в таких випадках, рецепти в різних господинь можуть відрізнятися в деяких деталях, але основа таки одна.
Щорічно люди приїжджають сюди побачити унікальний процес приготування тиманівської каші та, звичайно ж, скуштувати її.
Що ж собою являє самий рецепт приготування цієї каші? Страва налічує аж 16 інгредієнтів, однак головними виступають: сало, масло, пшоно, цибуля, молоко та квашена капуста. Господиня з Тиманівки Оксана Горохольницька описує чарівне дійство наступним чином: спочатку пшоно на всю ніч заливають водою, а вже потім на вогні змішують між собою всі інші.
Першим, за рекомендацією пані Оксани, необхідно кидати сало, потім капусту, а далі пшоно. Після того як усі складові поєднаються, кашу потрібно варити близько шести годин.
Як готувати засипану капусту
Є кілька варіантів приготування, але незмінний інгредієнт у кожному рецепті — це капуста, квашена або свіжа (або й та, й та), яку засипають пшоном.
Рецептом приготування такої капусточки поділились на сайті Міністерстві культури та інформаційної політики.
Для приготування страви потрібні свіжі продукти: капуста, пшоно, цибуля, олія, молоко, сметана, гриби та м’ясо. Хоча уніфікованого рецепта не існує, технологія приготування має спільні риси.
Квашену капусту відварюють до напівготовності, зливають воду. Потім додають молоко й доводять до кипіння. Далі додають промиті зерна пшона і варять до готовності.
Далі у сковороді розтоплюють масло, дрібно нарізають цибулю та додають до масла. Коли цибуля стає прозорою, до неї додають домашню сметану та помішуючи тушкують протягом 5 хвилин. Потім це додають до капусти та вимішують. Якщо капуста надто густа, можна долити ще трохи молока.
Деякі господині, після зняття страви з вогню, кладуть зверху гілочки вишні або смородини і залишають на деякий час, щоб страва просочилася ароматом. Окремо готують шкварки, грибну підливку і з ними подають засипану капусту.
Найсмачніша, найзапашніша засипана капуста та, яка готується у печі, чи брайтурі.
Секрети смачної засипаної капусти – це якісні продукти та правильна варка, а також варто дати страві настоятися після приготування, щоб смаки краще поєдналися.
Ось один з варіантів рецепта засипаної капусти від ютуб-каналу «Карпатські шкварки».
Квашена капуста 1 кг.
Пшоно 200 г
Вода 1,600 л.
Цибуля 1 шт.
Яйце 1 шт.
Сметана 200 г
Борошно 2-3 ст. л.
Підчеревина на шкварки 500 гр.
Сіль до смаку.
Капусту добре промити, порізати, залити водою і варити від 40 хвилин до години, все залежатиме від капусти.
Пшоно добре промити у воді та залити окропом на 5 хвилин. Перекласти до капусти, розподіляючи на поверхні, не перемішуючи.
Для заливки просіяне борошно з’єднати зі збитим яйцем, посолити й перемішати виделкою до однорідного. Додати воду і сметану, перемішати, щоб не було грудочок.
Підчеревину нарізати великими шматками, обсмажити разом із сіллю та перекласти на тарілку. На цій же сковороді обсмажити нарізану цибулю.
Викласти цибулю до капусти з пшоном і перемішати. Накрити кришкою, готувати 2 хвилини.
Додати заливку, помішуючи. Перемішати та готувати на повільному вогні 5 хвилин.
Читайте також: Готуємо смачні баклажани з грибами та секретним інгредієнтом — простий рецепт
Довести до кипіння, зняти з вогню.
Подавати зі шкварками.
Ми писали, як приготувати пиріжки з капустою, які довго не зіпсуються без холодильника — рецепт Євгена Клопотенка.