За інформацією: Суспільне Запоріжжя.
Мікрогрін, який вирощує Олександр Подгороцький. Фото: Суспільне Запоріжжя"Восени того року вже почав тут переоблаштовувати це все на вирощування мікро. Це називається Сіті-ферма. Моїм рослинкам, як я почав їх вирощувати, десь не більш двох місяців. На 15 квадратних метрах я вирощую десь 12 культур. В мене цибуля порей, кінза, рукола, гірчиця, гірчиця салатна, насіння, горох вусатий, маш".
Мікрогрін, який вирощує Олександр Подгороцький. Фото: Суспільне Запоріжжя
Раніше Олександр Подгороцький разом з друзями вирощував та продавав бройлерів у селі Суженка Маріупольського району. Каже: коли почалася повномасштабна війна, залишався там до 1 березня, аби охороняти приміщення від мародерів. Коли ж вирішив евакуюватися — його разом з друзями затримали російські військові:
Олександр Подгороцький, фермер. Фото: Суспільне Запоріжжя"Вибігають десь 15 з білими повязками на руках і на ногах, поверх криші стріляють, нас з машин повитягували, потягли в кувейт, ну ми вже майже з життям розпрощалися. Коли в тебе на обличчі стоїть сапог, в спині автомат, поруч жара від танку і ти лежиш на холодній землі, ну це дуже складний стан, який можна описати".
Після перевірки — окупанти їх відпустили — згадує Олександр. Попри все, що пережив, вже тут, у Вільнянську, чоловік наважився розпочати нову справу. Розповідає: вирощує мікрогрін аби мати кошти на волонтерську діяльність. У складі громадської організації він займається гуманітарною допомогою цивільним:
Мікрогрін, який вирощує Олександр Подгороцький. Фото: Суспільне Запоріжжя"В нас дуже багато соціальних проєктів, які ми хочемо здійснювати. Тому нам потрібні гроші. І ми розуміємо, що краще ніж щось просити, питати в когось, можна самим заробляти і ці кошти туди направляти. Тільки за 2023 рік ми роздали більше 3000 тон харчових наборів для цивільного населення — це тільки Донецький напрямок".
Олександр каже: проте, як правильно вирощувати мікрогрін дізнався в інтернеті:
Мікрогрін, який вирощує Олександр Подгороцький. Фото: Суспільне ЗапоріжжяЯкщо це круглий рік, потрібно, щоб кожен час була одна на рівні температура. Це десь від 18 до 23. Підтримую температуру. У мене стоїть керамічний нагрівач в нього стоїть термостат, я виставляю, яку потрібно мені температуру. У мене зверху вентілятори, які ганяють повітря по колу".
Мікрогрін, який вирощує Олександр Подгороцький. Фото: Суспільне Запоріжжя
Олександр Подгороцький зазначає: і хоча поки ферма майже не приносить дохід, адже рослин мало, надалі планує її розширити.