Штолен – не просто кекс, це неповторний насичений смак та аромат свята
Вже не за горами Новорічні свята та настав час готувати Штолен – традиційну німецьку різдвяну випічку.
Особливість цього щільного кексу в тому, що його випікають за кілька тижнів до Різдва, щоб він встиг настоятися та дозріти. Тож пропонуємо приготувати його за перевіреним рецептом господині Світлани Юрченко.
Читайте також: Різдвяний піст 2024 – що можна їсти та коли починається
Інгредієнти на два штолени 15х30см
Сухофрукти
550 гр. сухофрукти : ( 150гр.родзинки різних сортів ; 150 гр.цукати апельсина та лимона ; 50гр. в’ялена журавлина ; 50 гр. в’ялена вишня ; 50 гр. курага ; та 50гр. цукати дині ; 50 гр. цукати манго )
Ароматне спиртне: 100 — 200мл світлого рому (або коньяку)
Горіхи: 375 г обсмажених горіхів 150гр. мигдаль , 100гр. фундук ,100 гр. кеш‘ю , 25гр. фісташки )
Тісто: 160 г теплого молока 70 г цукру 30 г сухих дріжджів (або 75 г свіжих пресованих) 10 г розпушувача 540 г борошна в/с 200 г мигдального борошна 6 г солі (1 ч.л.)1 ч.л. кориці 1/2 ч.л. сушеного меленого імбиру 1/2 ч. л. меленого кардамону 1/3ч.л. мускатного горіха 1/3 ч. л.молотої гвоздики дрібка меленого бадьяна 1 яйце 250 г вершкового масла
Декор: 50 гр.топленого масла для просочення цукрова пудра ( багато ). Сухофрукти та горіхи беріть на свій смак. Можна додати натерту шкірку апельсина та лимону.
Приготування
1. Родзинки та цукати потрібно заздалегідь підготувати та замочити в ромі.
Цукати нарізати до розміру родзинок ( родзинки попередньо залити окропом на пару хвилин і обсушити). Підготовлені сухофрукти заливаємо ромом і перемішуємо.
Накриваємо кришкою і залишаємо для пропитки від кількох годин до тижня.
Щоб зекономити спиртне можна замочити сухофрукти в сиропі+спиртне.
Підготовлені горіхи: 150 гр. чищеного мигдалю , 100 гр.кешью ,100 гр. фундука, 25гр. чищених фісташок. Горіхи обсмажити до золотистого кольору та злегка подрібнити (блендером або качалкою).
2. Опара: у миску наливаємо 160 мл. теплого молока + 1 ст. л. цукру + 30 гр. сухих дріжджів (або 75гр. пресованих дріжджів) + кілька ложок борошна із загальної кількості.
Замішуємо рідке тісто, зверху присипаємо опару борошном і ставимо в тепле місце хвилин на 30 для активації дріжджів.
У борошно додаємо сіль , розпушувач та прянощі .Суху суміш добре перемішуємо, додаємо готову опару + 1 яйце збите з рештою цукру + м’яке вершкове масло.
3. Замішуємо тісто до однорідності. У тісто всипаємо горіхову суміш і замочені в ромі цукати.
4. Все добре вимішуємо. Викладаємо тісто в миску, накриваємо плівкою і ставимо підходити у тепле місце на 2 години.
5. Через 2 години тісто ділимо на 2 рівні частини та формуємо щільний рулет. Качалкою по центру робимо поглиблення накриваємо одну частину тіста на іншу, надаємо форму штолена.
6. Підготовлені штолени викладаємо на лист, накриваємо плівкою і ставимо в холодну духовку з включеною лампочкою на 1 годину.
7. У розігріту духовку до 170*С ставимо штоллен і випікаємо 50-60 хвилин .
8. Дістаємо кекси з духовки та рясно промазуємо топленим маслом та відразу посипаємо цукровою пудрою до тих пір, поки буде рівний білий шар.
9. Охолоджений штолен спочатку загортаємо в пергамент а потім у фольгу і ставимо на дозрівання в будь-яке прохолодне місце мінімум на два тижні або більше.
Перед подачею на стіл ще раз посипаємо штолен цукровою пудрою.
Те саме необхідно зробити, якщо плануєте загорнути його в красиву святкову упаковку і вручити як подарунок рідним та близьким.
Раніше ми публікували авторський рецепт варення з ароматом різдва — з гострого перцю від запорізької господині.