Готуємо картоплю з м’ясом в духовці — рецепт від Євгена Клопотенка
Печеня з картоплі та свинини — справжня класика домашньої української кухні. Поживна, гаряча та ароматна, вона просто створена для затишного сімейного обіду чи вечері. Так вважає відомий шеф-кухар Євген Клопотенко, який поділився рецептом печені з м’ясом на своєму сайті klopotenko.com.
Читайте також: Просто та ситно — готуємо знаменитий чернівецький фастфуд
Завдяки тривалому запіканню м’яса в духовці під кришкою воно виходить дуже м’яким та ніжним, а картопелька у вершковому соусі зі спеціями складає йому ідеальну пару.
Яке м’ясо обрати
Найкраще для такої печені підійде антрекот зі свинини — відріз м’яса між хребтом та ребрами або свинячий же ошийок. Якщо ж ви хочете дієтичнішу версію печені, можна взяти яловичину або індичку, в останньому випадку надавайте перевагу стегнам, адже грудка може вийти не достатньо соковитою.
Якщо немає горщика
Запечена у глиняному горщику печеня виходить особливо смачною. Але за потреби замінити можна використати також керамічну, цільну металеву або скляну форму для запікання, гусятницю, чавунний казанок чи жаровню. А замість спеціальної кришки накрити страву можна простим листом фольги.
Що потрібно на чотири порції печені з картоплею та м’ясом
- 500 г свинини
- 1 цибулина
- 2 ст. л олії для смаження
- 1 кг картоплі
- 1 ч. л меленої паприки
- ½ ч. л карі
- 250 мл вершків, жирністю 33 %
- сіль та перець до смаку.
Як готувати
Наріжте 500 г свинини однаковими за розміром кубиками, а цибулину — півкільцями. Почистьте кілограм картоплі та наріжте її кубиком.
Обсмажте свинину з 2 ст. л олії до рум’яності, додайте на пательню також нарізану цибулю та смажте інгредієнти ще 3-4 хв. Посоліть та поперчіть м’ясо з цибулею собі до смаку, перемішайте та перекладіть у горщик або форму для запікання.
На тій же пательні обсмажте також нарізану кубками картоплю 5-8 хв, додайте до неї ½ ч. л карі, 1 ч. л меленої паприки та сіль до смаку.
Читайте також: Смак літа взимку — готуємо сирник з яблуками
Обсмажену картоплю також перекладіть у глечик до м’яса, залийте інгредієнти 250 мл вершків, закрийте кришкою або фольгою та запікайте 50 хв у розігрітій до 180 градусів духовці (режим нагрівання “верх-низ”). Щоб перевірити готовність страви, проштрикніть картоплину виделкою — вона повинна бути м’якою.
Ми писали як приготувати смачну та корисну квашену капусту — простий перевірений рецепт.