Як швидко приготувати смачні пончики
В українській кухні пончики відомі під назвами пампухи, вергуни, сластьони тощо. Вони мають глибокі традиції та часто асоціюються зі святами, особливо з Різдвом. Втім цю страву можна готувати будь-коли. Шеф-кухар Євген Клопотенко пропонує простий рецепт — це пончики на кефірі з хрусткою скоринкою та ніжним мʼякушем.
Читайте також: Готуємо Вінницьку паску — що додати для особливого смаку (відео)
Тісто для пончиків має бути м’яким та еластичним, але не липким. Для цього використовуйте кефір кімнатної температури — це активує соду та зробить тісто пухким. Не переборщіть з борошном та не вимішуйте тісто занадто довго – чим більше вимішуєте, тим щільнішими вийдуть пончики. Обовʼязково дайте тісту відпочити 10-15 хвилин. Це допоможе клейковині трохи розслабитися, а сода краще подіє.
Інгредієнти:
- 450 г борошна
- 1 яйце
- 3 ст. л. цукру
- 10 г ванільного цукру
- 50 г масла
- 0,5 ч. л. соди
- дрібка солі
- 250 мл кефіру
- 500 мл олії для смаження
- цукрова пудра для подачі
Спосіб приготування:
Змішайте у глибокій мисці 450 г борошна, 1 яйце, 3 ст. л. цукру, 10 г ванільного цукру, 50 г розтопленого масла, 0,5 ч. л. соди, дрібку солі та 250 мл кефіру.
Замісіть еластичне тісто. Дайте йому постояти 10-15 хвилин.
Далі розкачайте тісто у пласт товщиною до 1 см. За допомогою кондитерського кільця діаметром 9-10 см виріжте з тіста кружальця.
Зробіть отвір у кожному кружальці за допомогою круглої насадки від кондитерського мішка.
Розігрійте 500 мл олії у пательні та викладіть в олію пончики. Смажте по парі хвилин з кожного боку до золотавого кольору.
Готові пончики викладіть на паперові рушники, щоб забрати зайвий жир. Раніше ми писали, як приготувати заварну паску на манній крупі. Цікавий рецепт святкової випічки від досвідченої господині.