Корисні поради з правильного вибору смачного кавуна
Велика кількість людей під час вибору кавуна спирається на народні методи. Ми зібрали для вас добірку корисних порад, які допоможуть із правильним вибором стиглої ягоди.
Читайте також: Цікаві страви з дині – що можна приготувати з солодкого плода
Коли купувати?
Кавуни в наших регіонах дозрівають у середньому до середини серпня. Багато в чому дозрівання цієї ягоди залежить від погоди, але після 20 серпня та протягом усього вересня кавуни можна сміливо купувати.
Великий чи маленький?
Смак кавуна від його розміру не залежить, а солодким може виявитися і маленький — до 5 кг, і великий — від 10 кг. У великому кавуні буде більше рідини, а значить – він буде більш соковитим.
Колір стиглого кавуна
Забарвлення кавуна має бути насиченим і контрастним. Смужки мають бути чіткими, а не розмитими. Чим вони темніші — тим більше шансів на те, що ягода стигла і соковита.
Хвостик кавуна
Якщо хвостик зовсім сухий, то кавун давно зірвався з башти й довго подорожував. Але найчастіше засохлий хвостик вказує на стиглість.
Якщо ж хвостик мокрий, зелений, темно-зелений, свіжозрізаний — перед вами кавун, що не дозрів, який дуже рано прибрали з поля.
Постукайте по кавуну
Шкірка має бути тверда та пружна. Спробуйте підчепити її нігтем – якщо вам це не вдалося, то кавун стиглий. Коричнева і волога кірка — у несмачних кавунів. Візьміть кавун і покладіть на одну руку. Потім постукайте по ньому — він повинен резонувати на другу руку. Звук має бути дзвінкий. Якщо звук глухий чи плоский – кавун перезрів.
Хлопчик чи дівчинка
Усі кавуни умовно поділяють на «хлопчиків» та «дівчаток». У «дівчатках» менше кісточок і вони солодші. У «хлопчиків» більш опуклий низ, а кружечок маленький. У «дівчат» низ плоский, а кружечок широкий.
Пляма
Пляма є майже на всіх кавунах, вона відрізняється від решти забарвлення. Колір плями у соковитого та стиглого кавуна — насичено жовтий або темно-жовтогарячий. Якщо пляма світло-жовта чи біла — цей кавун не дозрілий і не солодкий.
Жилки в м’якоті
Якщо продавець готовий вирізати трикутник і вам показати – погодьтеся. Зверніть увагу на жилки – вони не повинні бути жовті чи білі. У стиглого та солодкого кавуна м’якота однорідна. А ось яскраво помітні жилки вказують на те, що ягода не найкращої якості.
Раніше ми писали рецепт маринованих кавунів у банках.