Смачні рецепти до свята Колодій – як приготувати вареники

Смачні рецепти до свята Колодій – як приготувати вареники

Топ-рецептів вареників до свята

Саме у свято Колодій, або як його ще часто називають Масниця, наші пращури вважали основною стравою вареники, адже вони символізували напів сонце. Ми підготували добірку найсмачніших рецептів вареничків.

Читайте також: Млинці до Масляної – топ цікавих рецептів до свята

Вареники з картоплею


Інгредієнти: (на 6 порцій)

Для тіста:

  • Вода – 110 мілілітрів
  • Яйце — 1 штука
  • Борошно — 300 грамів (2 склянки ємністю 250 мілілітрів)  + для роботи з тістом
  • Сіль — 1 щіпка

Для начинки:

  • Картопля (очищена) — 500 грамів
  • Цибуля ріпчаста — 1 штука
  • Сіль
  • Перець чорний мелений
  • Олія для смаження — 30 мілілітрів
  • Для подачі (за бажанням):
  • Сметана

Спосіб приготування:

Картоплю чистимо, миємо, нарізаємо. Заливаємо її водою, солимо і варимо близько 25 хвилин після закипання.

Поки вариться картопля, цибулю нарізаємо дрібним кубиком і обсмажуємо на олії, повільному вогні, до золотистого кольору. Для тіста змішуємо воду, яйце та сіль. Просіюємо борошно. Вливаємо в муку рідку суміш.

Тісто ретельно вимішуємо (5 хвилин). Розділяємо тісто на порції.

З вареної картоплі робимо пюре. Додаємо в картопля пасеровану цибулю, перемішуємо.

Додаємо чорний перець. На поверхні, присипаною мукою|борошном|, тонко розкочуємо тісто.

Формою (діаметром 6 сантиметрів) вирізаємо з розкатаного тіста кружечки. Викладаємо начинку: на один вареник – приблизно 10 грамів

Ліпимо вареники з картоплею, ретельно з’єднуючи краї тіста. Вареники можна заморозити та відварювати за потребою.

Варимо вареники у підсоленій воді 6 хвилин (заморожені – не більше 8 хвилин).

Вареники з картоплею та курячим філе

Смачні домашні вареники можна приготувати із різноманітною начинкою. Наприклад, те саме картопляне пюре, але вже з додаванням курячого філе.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Борошно – 250 грамів
  • Вода (окріп) – 150 мілілітрів
  • Олія — 2 столових ложки
  • Сіль – 1 щіпка

Для начинки:

  • Куряче філе – 300 грамів
  • Картопля – 300 грамів
  • Цибуля ріпчаста — 1 штука
  • Мускатний горіх мелений — 1 щіпка
  • Сіль на смак
  • Перець чорний мелений – на смак
  • Олія — 2 столові ложки
  • Для подачі:
  • Сметана — на смак

Спосіб приготування:

Куряче філе заливаємо в каструлі холодною водою і ставимо на вогонь. Після закипання воду підсолюємо, вогонь зменшуємо до мінімуму та відварюємо філе до готовності (приблизно 30 хвилин).

Очищену картоплю розрізаємо на кілька частин і також відварюємо в підсоленій воді до готовності (приблизно 25-35 хвилин; час залежить від розміру шматочків та сорту картоплі).

Для тіста борошно просіюємо в миску. Додаємо сіль та олію.

Туди ж вливаємо окріп. Перемішуємо ложкою, потім вимішуємо тісто руками.

Тісто має вийти м’яким та еластичним.

Накриваємо тісто харчовою плівкою та залишаємо на 30 хвилин при кімнатній температурі.

Розігріваємо сковороду з олією.

Очищену цибулю нарізаємо кубиками, викладаємо на шпаклю і обсмажуємо приблизно 5 хвилин до золотистого кольору. Всипаємо до цибулі чорний перець та мускатний горіх.

Тим часом куряче філе вже приготувалося. Картопля також готова. Його можна розім’яти у пюре, залишивши трохи води.

Куряче філе викладаємо в чашу блендера з насадкою «ніж» та подрібнюємо. Можна пропустити філе через м’ясорубку.

Додаємо до курячого м’яса картоплю. Запускаємо блендер і перебиваємо куряче м’ясо з картоплею. Якщо ви робили пюре, то просто змішуємо його з курячим фаршем.

Додаємо обсмажену цибулю і буквально кілька секунд перемішуємо начинку.

Начинка готова. Пробуємо і при необхідності досолюємо. Тісто розгортаємо в пласт завтовшки приблизно 3 міліметри

За допомогою склянки вирізаємо з тіста кружечки. Викладаємо на тісто начинку приблизно по 1 чайній ложці.

Защипуємо краї вареників, я ще проходжуся краєм виделкою.

Обробну дошку присипаємо борошном і викладаємо туди вареники.

У каструлі кип’ятимо воду. Підсолюємо. Викладаємо в киплячу воду необхідну кількість вареників і відварюємо приблизно 8 хвилин після закипання.

Вареники з сиром


Інгредієнти:

  • борошно (3 склянки);
  • сметана (3 ст. л.);
  • вода (0,5 склянки);
  • сода (0,5 ч. л.);
  • сіль (щіпка);
  • сир (300 г);
  • жовтки (2 шт.);
  • цукор (2 ст. л.);
  • масло вершкове (100 г).

Спосіб приготування:

Для начинки потрібно розтопити на сковороді вершкове масло. Відокремити яєчні жовтки від білків. У глибоку посудину викласти сир, до сиру додати цукор, яєчні жовтки і тепле вершкове масло. Все перемішати. Начинка готова.

Щоб приготувати тісто, потрібно просіяти борошно, додати дрібку солі і перемішати. У сметану додати соду, теж перемішати. Сметану з содою додати в борошно. Все перемішати. Помішуючи і підливаючи холодну воду, замісити тісто, воно повинно вийти середньої густоти. Накрити тісто рушником і дати йому постояти не менше 20 хвилин.

Стіл посипати борошном, тонко розкачати на ньому тісто. 250-грамовою склянкою видавити кружечки з тіста. У центр кожного кружечка покласти чайну ложку начинки. Змастити краї тіста яйцем. Акуратно і щільно защипнути вареники.

У киплячу воду викласти порцію вареників, при цьому помішувати, щоб вони не прилипли до дна каструлі. Після того, як вареники спливуть, варити близько 3 хвилин.

Готові вареники подавати зі сметаною і цукром, заправивши вершковим маслом.

Раніше ми писали, що запоріжанка поділилась секретом приготування смачних бананових сирників.

Джерело

Новости Запорожья