Топ-рецептів вареників до свята
Саме у свято Колодій, або як його ще часто називають Масниця, наші пращури вважали основною стравою вареники, адже вони символізували напів сонце. Ми підготували добірку найсмачніших рецептів вареничків.
Читайте також: Млинці до Масляної – топ цікавих рецептів до свята
Вареники з картоплею
Інгредієнти: (на 6 порцій)
Для тіста:
- Вода – 110 мілілітрів
- Яйце — 1 штука
- Борошно — 300 грамів (2 склянки ємністю 250 мілілітрів) + для роботи з тістом
- Сіль — 1 щіпка
Для начинки:
- Картопля (очищена) — 500 грамів
- Цибуля ріпчаста — 1 штука
- Сіль
- Перець чорний мелений
- Олія для смаження — 30 мілілітрів
- Для подачі (за бажанням):
- Сметана
Спосіб приготування:
Картоплю чистимо, миємо, нарізаємо. Заливаємо її водою, солимо і варимо близько 25 хвилин після закипання.
Поки вариться картопля, цибулю нарізаємо дрібним кубиком і обсмажуємо на олії, повільному вогні, до золотистого кольору. Для тіста змішуємо воду, яйце та сіль. Просіюємо борошно. Вливаємо в муку рідку суміш.
Тісто ретельно вимішуємо (5 хвилин). Розділяємо тісто на порції.
З вареної картоплі робимо пюре. Додаємо в картопля пасеровану цибулю, перемішуємо.
Додаємо чорний перець. На поверхні, присипаною мукою|борошном|, тонко розкочуємо тісто.
Формою (діаметром 6 сантиметрів) вирізаємо з розкатаного тіста кружечки. Викладаємо начинку: на один вареник – приблизно 10 грамів
Ліпимо вареники з картоплею, ретельно з’єднуючи краї тіста. Вареники можна заморозити та відварювати за потребою.
Варимо вареники у підсоленій воді 6 хвилин (заморожені – не більше 8 хвилин).
Вареники з картоплею та курячим філе
Смачні домашні вареники можна приготувати із різноманітною начинкою. Наприклад, те саме картопляне пюре, але вже з додаванням курячого філе.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Борошно – 250 грамів
- Вода (окріп) – 150 мілілітрів
- Олія — 2 столових ложки
- Сіль – 1 щіпка
Для начинки:
- Куряче філе – 300 грамів
- Картопля – 300 грамів
- Цибуля ріпчаста — 1 штука
- Мускатний горіх мелений — 1 щіпка
- Сіль на смак
- Перець чорний мелений – на смак
- Олія — 2 столові ложки
- Для подачі:
- Сметана — на смак
Спосіб приготування:
Куряче філе заливаємо в каструлі холодною водою і ставимо на вогонь. Після закипання воду підсолюємо, вогонь зменшуємо до мінімуму та відварюємо філе до готовності (приблизно 30 хвилин).
Очищену картоплю розрізаємо на кілька частин і також відварюємо в підсоленій воді до готовності (приблизно 25-35 хвилин; час залежить від розміру шматочків та сорту картоплі).
Для тіста борошно просіюємо в миску. Додаємо сіль та олію.
Туди ж вливаємо окріп. Перемішуємо ложкою, потім вимішуємо тісто руками.
Тісто має вийти м’яким та еластичним.
Накриваємо тісто харчовою плівкою та залишаємо на 30 хвилин при кімнатній температурі.
Розігріваємо сковороду з олією.
Очищену цибулю нарізаємо кубиками, викладаємо на шпаклю і обсмажуємо приблизно 5 хвилин до золотистого кольору. Всипаємо до цибулі чорний перець та мускатний горіх.
Тим часом куряче філе вже приготувалося. Картопля також готова. Його можна розім’яти у пюре, залишивши трохи води.
Куряче філе викладаємо в чашу блендера з насадкою «ніж» та подрібнюємо. Можна пропустити філе через м’ясорубку.
Додаємо до курячого м’яса картоплю. Запускаємо блендер і перебиваємо куряче м’ясо з картоплею. Якщо ви робили пюре, то просто змішуємо його з курячим фаршем.
Додаємо обсмажену цибулю і буквально кілька секунд перемішуємо начинку.
Начинка готова. Пробуємо і при необхідності досолюємо. Тісто розгортаємо в пласт завтовшки приблизно 3 міліметри
За допомогою склянки вирізаємо з тіста кружечки. Викладаємо на тісто начинку приблизно по 1 чайній ложці.
Защипуємо краї вареників, я ще проходжуся краєм виделкою.
Обробну дошку присипаємо борошном і викладаємо туди вареники.
У каструлі кип’ятимо воду. Підсолюємо. Викладаємо в киплячу воду необхідну кількість вареників і відварюємо приблизно 8 хвилин після закипання.
Вареники з сиром
Інгредієнти:
- борошно (3 склянки);
- сметана (3 ст. л.);
- вода (0,5 склянки);
- сода (0,5 ч. л.);
- сіль (щіпка);
- сир (300 г);
- жовтки (2 шт.);
- цукор (2 ст. л.);
- масло вершкове (100 г).
Спосіб приготування:
Для начинки потрібно розтопити на сковороді вершкове масло. Відокремити яєчні жовтки від білків. У глибоку посудину викласти сир, до сиру додати цукор, яєчні жовтки і тепле вершкове масло. Все перемішати. Начинка готова.
Щоб приготувати тісто, потрібно просіяти борошно, додати дрібку солі і перемішати. У сметану додати соду, теж перемішати. Сметану з содою додати в борошно. Все перемішати. Помішуючи і підливаючи холодну воду, замісити тісто, воно повинно вийти середньої густоти. Накрити тісто рушником і дати йому постояти не менше 20 хвилин.
Стіл посипати борошном, тонко розкачати на ньому тісто. 250-грамовою склянкою видавити кружечки з тіста. У центр кожного кружечка покласти чайну ложку начинки. Змастити краї тіста яйцем. Акуратно і щільно защипнути вареники.
У киплячу воду викласти порцію вареників, при цьому помішувати, щоб вони не прилипли до дна каструлі. Після того, як вареники спливуть, варити близько 3 хвилин.
Готові вареники подавати зі сметаною і цукром, заправивши вершковим маслом.
Раніше ми писали, що запоріжанка поділилась секретом приготування смачних бананових сирників.