У кулінарному хабу будуть навчатись студенти й освоювати нове меню від Євгена Клопотенка шкільні кухарі
Кулінарний хаб, що скоро відкриється у Запоріжжі — це суперсучасний навчальний майданчик, обладнаний за останнім словом техніки. Освітній простір має пароконвектомати, піца-печі, тістоміси, вакууматори та навіть апарат для шокової заморозки. Новий освітньо-кулінарний центр планують відкрити вже за кілька тижнів. Про це повідомили на сайті Запорізької обласної державної адміністрації.
Читайте також: Запоріжцям розповіли, коли можна користуватись шкільними укриттями
«Тут не просто готуватимуть їжу. Тут виховуватимуть майбутніх кулінарних майстрів, які забезпечать наше майбутнє покоління здоровим, якісним та сучасним харчуванням», – так описав кулінарний хаб директор Запорізького професійного коледжу готельно-ресторанного бізнесу Віктор Львов.
У кулінарному хабі зможуть навчатися не тільки студенти коледжу, а й кухарі шкільних їдалень, які освоюватимуть нове меню, розроблене за участю Євгена Клопотенка.
Проєкт обійшовся в 11 мільйонів гривень, із яких 6,7 мільйона витратили на високотехнологічне обладнання. Ще одна мета хабу – навчати не лише студентів, а й тих, хто хоче здобути нову професію чи пройти перепідготовку.
«Ми вже протестували пекарське обладнання. Це справжнє задоволення – працювати на техніці, яка дозволяє створювати ідеальну випічку, зберігаючи її якість і смак», – розповів Олег Анатолійович, власник крафтової пекарні, який допомагає налаштувати техніку.
Навчання проходитиме у дві зміни, одночасно тут можуть працювати до 20 учнів. Кожне робоче місце обладнане нагрівальною панеллю, мийкою та окремою поверхнею для роботи. Є навіть холодильна кімната для зберігання овочів і заготовок, щоб забезпечити максимальну якість продуктів.
У ЗОВА наголосили, що кулінарний хаб стане ще одним кроком у впровадженні реформи шкільного харчування, яку ініціювала Перша леді України Олена Зеленська.
Ми писали, що у Запоріжжі під землею збудують фабрику-кухню — що відомо про проєкт. Загальна вартість робіт складає 420 млн грн. Підземну фабрику-кухню планують збудувати за 10 місяців.
Частина шкіл у Запоріжжі перейшла з онлайн на змішаний формат навчання і стало актуальним питання харчування у закладах освіти. З часом шкіл, куди діти будуть приходити на заняття, має стати більше. Тож у підземній фабриці-кухні готуватимуть їжу для 15 тисяч школярів.