Започаткувати власну справу допоміг грант від держави
Попри повномасштабну війну та близькість до лінії фронту мешканці Запоріжжя започатковують власний бізнес. Сьогодні розповідаємо про ветерана АТО Дмитра, який разом з дружиною Анастасією відкрив у нашому місті сімейну піцерію «Bike pizza».
Читайте також: «Клієнти з нами надовго» — переселенець з Маріуполя відновив меблевий бізнес у Запоріжжі
Започаткувати власну справу подружжю допоміг грант від держави.
«Сім’я наша полюбляє піцу, особливо дитина, це актуально і швидко можна втілити. Ми отримали 498 тисяч, на обладнання, за умовами мінімум 30% коштів мали вкласти своїх. Грантових коштів вистачило на обладнання, частково на ремонт приміщення, інше — основну частину ремонту, меблі, комунікації — все це робили за власні кошти», — розповідає Дмитро.
Рекламу грантів на власну справу Дмитро та Анастасія побачили в інтернеті.
«Чоловік швидко прийняв рішення, він завжди в усьому впевнений. Я думала трішки довше. Бізнес-план чоловік складав, потім була співбесіда з центром зайнятості — в принципі, було не важко. Відкрилися ми у квітні цього року. А назву таку вигадали, бо Дмитро — велосипедист, та й у нас вся родина на велосипедах, це у нас таке сімейне захоплення», — каже Анастасія.
Невеликі складнощі виникли саме з бізнес-планом та подачею заявки, але врешті-решт все вдалося.
«Були зауваження, бізнес-план ми переробляли, і тільки з третього разу нам його ухвалили. Потім трошки розтягнувся етап пошуку приміщення, закупка обладнання, трошки ціни змінилися у зв’язку з блокуванням кордну, тобто ми ще й коригували отриманий грант. Але все вдалося. Більше ніяких складнощів не було», — каже Дмитро.
«Більшість друзів та знайомих, якщо чесно, поставилися до нашої ідеї скептично — через обстріли й через економічний стан. Але зараз, коли ми вже відкрилися і працюємо, вони трошки змінили свою думку, і з’явилося більше підтримки», — поділилася Анастасія.
Чоловік зізнається: раніше ніколи не готував, але заради такої справи навчився. А меню в якому частина позицій має цікаві «велосипедні» назви, вони складали вдвох із Анастасією. Тож, зараз у закладі можна замовити «Байк піцу», «Курку за кермом», «Старий ровер», «Селянський лісапед» та інші піци з незвичайними назвами.
«До цього з піцеріями ми ніяк не були пов’язані, я до піцерії взагалі ніколи не готував, а тут довелося навчитися.
Зараз трошки в роботі складнощі, бо є дефіцит працівників. У нас два працівники було, один звільнився, тому зараз шукаємо людину, а поки я тут власноруч працюю. В планах у нас — робити великі піци, доставку, але першочергово — «встати на ноги» і знайти людей», — каже Дмитро.
Дмитро працює на металургійному комбінаті, Анастасія — у лікарні. Тепер, після відкриття піцерії, вони поєднують дві роботи.
«Поки доводиться жертвувати особистими справами та вихідними, з надією що все це окупиться. До великих мереж нам, звісно, ще далеко, але все попереду», — каже Дмитро.
Чоловік впевнений: треба не боятися відкривати власну справу. Так, буде нелегко, але якщо вкладати в це своє бажання, ідеї і свій час, то все вдасться.
Раніше ми розповідали, як мешканець Енергодара відкрив у Запоріжжі незвичайну їдальню.