Що приготувати в Різдвяний піст — три цікавих рецепти

Що приготувати в Різдвяний піст - три цікавих рецепти

Три смачні пісні страви, які прикрасять ваш стіл

Після календарної реформи в Україні піст до Різдва розпочався сьогодні – 15 листопада.

Піст – це час, коли християни намагаються приділяти більше часу своїм думкам та молитві, обмежувати себе в їжі та розвагах та чинити благодійність. Їсти скоромне (не пісну їжу) можна буде лише з 25 грудня, вже на саме Різдво.

Тож, ділимося рецептами трьох пісних страв, які урізноманітять ваше меню у період підготовки до свята.

Читайте також: Пісна запіканка з вареної картоплі від Євгена Клопотенка – як приготувати

Пісний салат з квасолею, горіхами і гранатом

Поєднання горіхів і квасолі знайоме багатьом. Як, до речі, і кінзи. Без неї в грузинській кухні не обходиться більшість салатів. Ну і гранат в Грузії також поширений, його додають як в гарячі, так і в холодні страви. А з’єднати все це це вже справа техніки.

Тим, хто не любить кінзу, можна використовувати петрушку. Кількість інгредієнтів можна коригувати на свій розсуд.

Інгредієнти:

  • 2 склянки вареної квасолі (можна брати і консервовану),
  • 1 великий гранат,
  • кінза (чим більше, тим краще),
  • 1 склянка волоських горіхів.

Заправка:

  • 3 ст. л. оливкової олії,
  • 2 ч. л. французької зернистої гірчиці,
  • 1 ст. л. лимонного соку,
  • сіль,
  • 1 ст. л. гранатового соусу «Наршараб»,
  • сушений часник (за бажанням).

Приготування:

1. Квасолю зварити, відкинути на друшляк та дати стекти воді.

2. Гранат почистити.

3. Волоські горіхи підсмажити на сухій сковорідці та дрібно змолоти (на кавомолці, у млинку чи у ступці).

4. Кінзу дрібно посікти.

5. Всі інгрeдієнти з’єднати. Полити все заправкою і ретельно перемішати. Залишити салат просочитися хвилин на 20.

Рис по-тайськи 

Такий рис є як чудовим гарніром, так і повноцінною окремою пісною стравою. Це один із найпопулярніших наїдків у Таїланді та Китаї. На обід або на вечерю його можна приготувати буквально за 30 хвилин.

Інгредієнти:

  • 100 г довгозернистого рису,
  • 1 склянка води,
  • 3 ст. л. соєвого соусу,
  • 1 морквина,
  • половина цибулі порей,
  • 50 г зеленого горошку (у мене заморожений),
  • 50 г кукурудзи (у мене заморожена, але можна й консервовану),
  • 2-3 зубки часнику,
  • 100 г спаржевої квасолі (у мене заморожена),
  • 100 г броколі,
  • 20 г кореню імбиру,
  • сіль за смаком,
  • 1 маленька гірка перчина,
  • карі,
  • 0,5 ст. л. цукру.

Приготування:

1. Рис ретельно промити, неодноразово міняючи воду. Відварити на маленькому вогні до повного випаровування рідини (краще рис зварити заздалегідь, щоб він був холодний і трохи підсохнув).

2. Моркву нарізати маленькими шматочками довільної форми.

3. Цибулю порей подрібнити півкільцями.

4. Броколі розібрати на маленькі суцвіття. Разом зі спаржевою квасолею занурити в киплячий окріп та варити 5 хвилин.

5. Потім відкинути на друшляк і одразу ж облити холодною водою (щоб зберегти зелений колір).

6. Гіркий перець нарізати якнайдрібнішими шматочками. Зубки часнику почистити, розчавити лезом ножа та обсмажити на оливковій олії до легкого рум’янцю, перемішуючи лопаткою (щоб вони віддали весь аромат і смак олії).

7. Підсмажений часник прибрати зі сковорідки, натомість покласти моркву, гіркий перець і порей.

8. Через 2-3 хвилини додати зелений горошок, кукурудзу та бланшовані броколі зі спаржею. Трішки посолити та присмачити цукром.

9. Перемішати овочі та додати подрібнений корінь імбиру.

10. Готувати все до м’якості (вистачить 7 хвилин на середньому вогні). Відправити в сковорідку з овочевою сумішшю варений рис.

11. Влити соєвий соус та карі, ретельно перемішати. Тримати суміш на вогні ще декілька хвилин і вимкнути вогонь (рис повинен залишатися розсипчастим).

Пісне рагу з грибами і картоплею

Інгредієнти:

  • 300 г сушених лісових грибів (можна будь-яких: заморожених, свіжих),
  • 700-800 г картоплі,
  • 1 велика морквина,
  • 1 цибулина,
  • часник,
  • сіль,
  • олія,
  • вода.

Приготування:

1. Залити гриби холодною водою й залишити на годині-дві. Потім поставити на вогонь, варити 15 хвилин, відкинути на сито.

2. Цибулю нарізати півкільцями, моркву — кружальцями.

3. Підсмажити відварені гриби на олії. Додати овочі, перемішати.

4. Часник розчавити пласким боком ножа та дрібно посікти.

5. Додати часник у засмажку, посолити, поперчити та готувати до готовності овочів.

6. Картоплю почистити, помити та нарізати часточками як для картоплі по-селянськи. Скласти у глиняний горщик чи чавунний казанок.

7. Додати до картоплі засмажку, сіль, спеції, перемішати.

8. Влити трішки водички, закрити кришкою та відправити в духовку на годину при 190ºС.

Раніше ми розповідали, як приготувати смачні котлети з квасолі за рецептом Євгена Клопотенка.

Джерело

Новости Запорожья