Готуємо у Піст смачну та поживну домашню шаурму без м’яса за рецептом Євгена Клопотенка
Якщо ви вирішили урізноманітнити свій раціон та приготувати щось без мʼяса, страви з нуту якнайкраще розв’яжуть це питання. Наприклад, це може бути поживна шаурма з фалафелем, зробленим в домашніх умовах. Насправді він готується доволі просто, а смакує пречудово. Так вважає відомий шеф-кухар Євген Клопотенка, який поділився рецептом на своєму сайті.
Читайте також: Пісні котлети з печериць – як приготувати за рецептом шеф-кухаря
Що потрібно (на три порції)
Для фалафеля:
- 400 г нуту у сухому вигляді
- ½ ч. л соди
- сіль до смаку
- 7 зуб. часнику
- 1 ч. л кмину
- ½ ч. л коріандру
- ¼ ч. л чилі
- 1 пучок петрушки
- ½ пучка кінзи
- 1 ч. л розпушувача
- 2 ст. л кунжуту
- 1 л олії
Для шаурми:
- 200 г капусти
- 1 червона цибуля
- 1 морква
- 100 мл йогурту
- сіль до смаку
- 3 гілочки кропу
- 1 зуб. часнику
- 3 шт. круглого лаваша.
Як готувати
Для фалафеля замочіть 400 г нуту у чистій воді на ніч, додавши ½ ч. л соди. Злийте воду з нуту, промийте водою.
Змішайте нут, сіль до смаку, 7 зубчиків часнику, 1 ч. л кмину, ½ ч. л коріандру, ¼ ч. л чилі. Подрібніть 1 пучок петрушки та половину пучка кінзи.
Додайте зелень до нуту та збийте усю масу у кухонному комбайні до однорідності. Відправте масу у холодильник на 1 годину.
Дістаньте нут, додайте до нього 1 ч. л розпушувача та 2 ст. л кунжуту. Закипʼятіть 1 л олії. Сформуйте кульки та обсмажте їх в олії до готовності. Вони мають зарумʼянитися.
Нашинкуйте 200 г капусти. Поріжте напівкільцями 1 червону цибулю. Натріть на велику тертку 1 моркву.
Для соусу змішайте 100 мл білого йогурту, сіль до смаку, 3 гілочки подрібненого кропу та 1 вичавлений часник.
Викладіть на лаваш овочі, соус та 3-4 кульки фалафеля. Заверніть лаваш так, щоб він був відкритий з одного боку.
Підсмажте шаурму на пательні гриль з обох сторін по 2-3 хвилини, щоб вона зарумʼянилась. Повторіть те саме з 2 іншими листами фалафеля. Подавайте негайно. Нехай смакує!
Поради з приготування шаурми
У цьому рецепті пропонується простий набір овочів, який ви можете міксувати до свого смаку. Наприклад, взяти солодкий перець та порізати його соломкою. Замість свіжої моркви підійде корейська або ферментована по-українськи.
Соус зроблений з білого густого йогурту, щоб не додавати зайвих жирів, бо фалафель смажиться у фритюрі. Але ви можете приготувати будь-який інший соус до свого смаку. Головне, не пожалійте часнику, бо він дуже пасує до нуту. Експериментуйте!
Нюанси у приготуванні фалафеля
Щоб зробити смачний фалафель, потрібно обовʼязково замочити нут. Є рецепти, у яких нут замочують на 18 годин. В такому випадку варто хоча б двічі поміняти воду на чисту.
«Я ж пропоную замочити бобові на ніч — цього буде цілком достатньо. Подрібнюйте нут у кухонному комбайні або м’ясорубці. Консистенція повинна бути не пастоподібною, а крупинчастою, щоб фалафель мав характерну текстуру. Якщо будете використовувати блендер, потрібно не перестаратися, щоб не отримати пасту з нуту.
Залиште готову суміш у холодильнику на 60 хвилин перед формуванням кульок. Це зробить її щільнішою й полегшить роботу. Якщо не маєте стільки часу, дайте тісту постояти у холоді хоча б пів години», — порадив Євген Клопотенко.
Читайте також: Як зробити смачні пісні голубці — начинка вас здивує
Із зазначеної в рецепті кількості інгредієнтів вийде доволі багато фалафеля. Тож ви можете збільшити кількість лавашів та овочів. Цей рецепт підійде для великої компанії.
Ми писали як приготувати смачну та корисну квашену капусту — простий перевірений рецепт.