Які млинці приготувати на Масляну
Масниця — одне з найсмачніших свят у році. Воно присвячене зустрічі весни і має багато народних назв — Масляна, Пущення, Сиропуст, Сиропустна, Сирний або Жирний тиждень, Колодій. Масницю 2025 року Україна відзначить із 24 лютого до 2 березня. Підготували для вас топ-рецептів до цього свята.
Читайте також: Смак літа взимку — готуємо сирник з яблуками
Прості млинці на молоці
Почнемо ми з простих бездріжджових млинців на молоці. Це перевірена страва, яка швидко готується і виходить навіть у кулінарів-початківців. Саме тому, на думку багатьох господинь, це найкращий рецепт млинців на Масляну.
Для простих млинців на молоці нам знадобиться:
- 3 ст молока
- 3 яйця
- 3-4 ст л цукру
- 30-50 г вершкового масла
- 2 ст л олії
- 1 год ложка розпушувача або 1/3 ложки харчової соди
- щіпка солі
- 3 ст борошна
Спосіб приготування:
Підігрійте молоко, не доводячи його до кипіння.
Збийте яйця, додайте цукор і ретельно розітріть. Влийте в суміш олію та молоко, перемішайте.
Додайте сіль. Просійте борошно із содою або розпушувачем. Збийте до однорідної суміші.
Розігрійте сковороду і змастіть вершковим маслом. Вилийте млинцеву суміш і рівномірно розподіліть по сковороді.
Випікайте на середньому вогні, перевертаючи по черзі — до легкого зарум’янювання, це займе не більше 1-2 хвилин.
Млинці на окропі та кефірі
Млинці на окропі — досить популярний рецепт, адже вони виходять дуже ніжними, мереживними та з унікальними візерунками. Не бійтеся, що яйця згорнуться — якщо слідувати рецепту, все вийде в кращому вигляді.
Для млинців на окропі та кефірі нам знадобиться:
- 2 курячі яйця
- 200 мл кефіру
- 200 мл окропу
- 130 г пшеничного борошна
- 0,5 ч л соди
- 2 ст л цукру
- 1/4 ч л солі
- 2 ст л олії
Спосіб приготування:
Поставте воду на плиту. Поки вода нагрівається, збийте яйця до пишної піни.
Тонким струмком влийте в яйця окріп, продовжуючи збивати. Ви побачите, як маса стає більш пишною і почне рости пінна шапка.
Влийте кефір та перемішайте. Потім додайте цукор, сіль і знову розмішайте. Просійте борошно, влийте олію — вийде рідке заварне тісто.
Добре розігрійте сковороду, змастіть олією. Тонким шаром вилийте тісто. Підрум’яніть млинець з кожного боку.
Пишні млинці
Ви віддаєте перевагу не тонким млинцям з начинкою, а пишним і ситним? У нас є рецепт і для такого випадку – до того ж без молока та кефіру.
Для пишних млинців нам знадобиться:
- 300 г борошна
- 3 яйця
- 1/2 год л солі
- 75 г цукрового піску
- 1/2 ч л соди
- 500 мл кип’яченої води
- 1/2 ч л лимонного соку або кислоти
- 20 г олії
Спосіб приготування:
Добре збийте яйця. Додайте воду, цукровий пісок і знову збийте.
Просійте борошно із сіллю. Погасіть соду лимонним соком. Розмішайте все до однорідного стану. Залиште тісто на 15 хвилин.
Влийте олію та перемішайте.
Вилийте тісто на добре розігріту сковорідку. Випікайте з двох боків до рум’яної скоринки.
Чайні млинці
Млинці на заварці чорного чаю? А чому б і ні. Тонкі, еластичні, карамельного кольору, вони стануть окрасою будь-якого святкового столу.
Для приготування млинців вам знадобиться:
- 1/2 ст пшеничного борошна
- 1 яйце
- 1 ст л цукру
- 1 ст окропу
- 1 ч л чаю
- 1 ч л розпушувача
- 1 ч л олії
- щіпка солі
Спосіб приготування:
Залийте окропом заварку чаю та залиште на 15 хвилин. Процідіть через сито, щоб позбутися чайних листів. Дозвольте рідини охолонути.
Додайте до чаю цукор, яйце, сіль та олію. Перемішайте.
Просійте туди борошно та розпушувач. Продовжуйте перемішувати, поки не залишиться грудочок. Накрийте ємність рушником та залиште на 10-15 хвилин.
Розігрійте сковороду і змастіть її олією. Налийте порцію тіста та розподіліть його по сковороді. Обсмажте млинець по 1 хвилині з кожного боку.
Раніше ми писали, що запоріжанка поділилась секретом приготування смачних бананових сирників.