Як приготувати італійські равіолі з сиром у вершковому соусі
Рецептом страви італійської кухні, равіолі з сиром або з рикотою поділився на своєму кулінарному сайті відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. Начинка тут чисто сирна, адже рикота має чудовий ніжний смак, який не потребує нічого зайвого.
Читайте також: Як приготувати вдома тісто для лазаньї, пасти та равіолі — рецепт з відео
Рикота — це традиційний італійський сироватковий сир. Рикота має ніжніший і нейтральніший смак, ніж сир.
Що потрібно
Для тіста:
100 г борошна
1 яйце
1 жовток
15 мл оливкової олії
⅓ ч. л солі
50 г пармезану для подачі
Для начинки:
150 г рикоти
½ ч. л солі
Для соусу:
30 г рикоти
80 г вершків 30 % жирності
10 г пармезану
Як готувати
У велику тарілку просійте 100 г борошна, вбийте ціле яйце, а потім відділіть від другого яйця жовток і додайте його до тіста. Влийте 15 мл оливкової олії, додайте ⅓ ч. л солі та перемішайте інгредієнти.
Замішайте руками однорідне досить туге тісто, яке не буде липнути до рук. На це знадобиться 3-5 хвилин. Загорніть його в плівку та лишіть відпочити на 15 хвилин.
Змішайте 150 г рикоти з ½ ч. л солі та гарно розімніть начинку.
Максимально тонко розкачайте тісто в довгий прямокутник товщиною 7-8 мм. Викладіть начинку по 1 ч. л рядочком на відстані 3-4 см. Викладайте тільки на половину тіста.
За допомогою силіконового пензлика змастіть тісто між начинкою водою, а потім накрийте начинку другою половиною тіста. Злегка притисніть тісто рукою між начинкою та по краях.
Візьміть ніж для равіолі, зріжте краї тіста, а потім розріжте кожен равіоль. Залишки тіста можна повторно розкачати та доробити кілька равіоль.
Закипʼятіть воду в каструлі чи сотейнику, викладіть равіолі в воду та варіть 5 хвилин.
Для соусу змішайте 30 г рикоти та 80 г вершків до однорідної текстури. Перелийте суміш у сотейник і доведіть до димлення, але не закипання. Додайте 10 г дрібно натертого пармезану, розмішайте та зніміть з вогню.
У тарілку налийте соус, зверху викладіть равіолі та притрусіть їх 50 г пармезану.
Вершковий соус гарно доповнює сирну начинку.
З чим можна подавати равіолі
Равіолі можна подавати кількома способами. Ви можете просто полити їх олією чи змастити маслом, щоб вони не склеювалися, притрусити, наприклад, чорним перцем чи пармезаном і подавати так. Якщо ж хочеться чогось цікавішого, можна приготувати також соус.
Яке має бути тісто на равіолі
Класичне тісто на пасту та на равіолі готується з додаванням великої кількості жовтків, а також на борошні семола. Воно ніжніше за звичайне пшеничне. Однак в даному рецепті пропонується приготувати чудове тісто на равіолі і на звичайному борошні, а от пропорції з жовтками зберегли. Тісто виходить досить щільним, не липне до рук, але гарно розкачується.
Спеціальний девайс для равіолі
Щоб сформувати равіолі, вам знадобиться спеціальний круглий ніж. Його особливість полягає в тому, що він не лише фігурно розрізає тісто, але й водночас скріплює краєчки.
Читайте також: Готуємо сирні рогалики з джемом — рецепт від відомого українського ресторатора
Так ви можете розкачати тісто з запасом, а потім зручно обрізати цим ножем.
Ми писали, як приготувати хлібний пудинг зі сливами і горіхами за рецептом гіда із Запоріжжя.