Смак Греції — як приготувати спрощену версію мусаки за рецептом Євгена Клопотенка
Гарна осіння страва — поживна соковита запіканка з баклажанів з сиру, навіть без м’яса, яка схожа на мусаку, але готується в рази швидше. Рецептом її приготування поділився на своєму сайті klopotenko.com відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.
Читайте також: Одеська ікра з баклажанів – як приготувати за рецептом від шеф-кухаря
Це така спрощена версія популярної грецької страви, яку можна подавати на обід, вечерю чи гарнір до м’ясних та рибних страв.
Що потрібно
- 2 середні баклажани
- 2 середні кабачки
- 200 г твердого сиру
- 5 яєць
- 2 ст. л. соку лимона
- 3 гілочки базиліку
- 2 ст. л. соняшникової олії (для смаження)
- сіль та перець до смаку.
«Беріть будь-які доступні сорти баклажанів у супермаркеті чи на ринку – фіолетові, білі чи зелені. Ми обрали найпопулярніші – фіолетові. До них ми ще додали кабачок, аби урізноманітнити смак та текстуру страви. За бажанням можете додати солодкий перець та м’ясисті сорти томатів.
Щодо сиру, ми обрали звичайний твердий, але ще більшого різноманіття смаку страві додадуть й інші сири, наприклад, з білою пліснявою чи пармезан», — радить Євген Клопотенко.
Як готувати
Розігрійте духовку до 180 градусів в режимі верхнього та нижнього нагріву. Підготуйте овочі для запіканки. Баклажани (2 шт.) очистьте від шкірки за допомогою ножа або економки та наріжте тонкими слайсами, товщиною близько 5 мм. Кабачки (2 шт.) можете не очищати від шкірки, якщо у вас молоді овочі. Беріть овочі, щоб всередині ще не було великого насіння, бо це вплине на текстуру запіканки. Наріжте його тонкими слайсами, як і баклажани.
Слайси баклажанів складіть у миску та посоліть. Залиште на 10-15 хвилин, щоб вони пустили сік. Злийте його та додайте чорний мелений перець до смаку та скропіть 2 ст. л. лимонного соку, аби він трішки замаринувався. Залиште на 2-3 хвилини. Розігрійте пательню з 2 ст. л. соняшникової олії та обсмажте слайси баклажанів з обох боків до появи золотистої скоринки. Цей овоч при смаженні вбирає багато олії, тому за потреби використайте більше, ніж ми вказали. Смажені баклажани викладіть на паперовий рушник, аби вбрати залишки жиру.
Приготуйте заливку для запіканки. Розбийте 5 яєць у миску та трохи збийте виделкою або віничком, як ви це робите на омлет. Додайте сіль і перець до смаку та дрібно порізане листя базиліку із 3 гілочок. Можете використати будь-який – зелений чи фіолетовий. Ще раз перемішайте. Візьміть 200 г твердого сиру та натріть на крупній тертці.
Беріть форму для запікання та викладайте шарами інгредієнти. Бажано, щоб запіканка була високою, тому обирайте форму 22-25 см. У неї викладіть шар баклажанів і посипте сиром. Потім викладіть шар кабачків і знову посипте сиром. Влийте частину яєчної суміші, щоб вона рівномірно розподілилася по формі.
Читайте також: Готуємо рулетики з баклажанів — грузинський рецепт
Таким же чином викладіть наступні шари. Зверху посипте запіканку сиром та запікайте в духовці за температури 180 градусів 15-20 хвилин. Потім дістаньте та дайте час охолонути до кімнатної температури.
Ми писали, як приготувати шашлик з баклажанів — перевірений рецепт від господині із Запорізької області.