Любов з першого шматочка — рецепт смачного гречаного хліба від досвідченої господині

Любов з першого шматочка - рецепт смачного гречаного хліба від досвідченої господині

Рецепт незвичайного, але дуже смачного гречаного хліба

Пропонуємо приготувати незвичайний, але дуже смачний хліб. Його рецептом поділилася господиня Тетяна Якубук у кулінарній спільноті на фейсбуці.

Читайте також: Без замішування тіста — рецепт смачного гарбузового пирога «Три склянки»

«Цей хлібчик, особисто для мене, то є любов з першого шматочка. Смачний, ароматний з хрусткою скоринкою», — написала Тетяна Якубук.

Інгредієнти на 2 батони (багета):

  • Борошно пшеничне просіяне 350 грам
  • Вода тепла 200 мл
  • Варена гречка 200 грам (гречку потрібно перебити блендером, або перетерти через сито)
  • Дріжджі «мокрі» пресовані 20 грам
  • Цукор 1столова ложка
  • Сіль 1/2 чайної ложки
  • Вершкове масло 25 грам + 15 грам вершкового масла для змащування (багетів/ батонів)
  • Трошечки олії, щоб змастити посуд, в якому буде підходити  тісто.

Приготування:

1. У воду додати дріжджі, цукор і 3 столові ложки борошна.

2. Гарненько перемішати, прикрити і залишити на 15-20 хвилин підходити і запрацювати.

3. Борошно, що лишилося висипати в миску, додати сіль і перебиту блендером гречку.

4. Все гарно перетерти руками і вилити до тіста опару.

5. Вимішувати добре хвилин 10. Тоді ввести до тіста розтоплене вершкове масло і знову гарно все вимісити  5-10 хвилин.

6. Миску змастити олією, викласти тісто, накрити рушником або плівкою і залишити підходити приблизно на 45-60 хвилин у теплому місці.

7. Тоді розділити тісто на дві частини, обім’яти, сформувати кульки і знову дати відпочити і підійти 20-30 хвилин.

8. З кожної частини сформувати батони/багети.

9. Дошку (стіл/килимок) трохи підсипати борошном.

10. Тісто потрібно обім’яти, розпластати в прямокутник і скрутити в нетугий рулет. Кінці «рулету» в середину. Качалкою не користуватися, злегка змащувати долоні олією і формувати.

11. Перекласти на якісний пергамент і знову залишити підходити накритими в теплому місці на 45-60 хвилин, до збільшення в об’ємі в 1,5-2 рази. Змастити розтопленим вершковим маслом, зробити надрізи.

12. Духовку попередньо розігріти до 250 градусів. Випікати з парою (поставивши на низ духовки перед розігрівом — миску чи іншу ємність з гарячою водою) -10 хвилин.

Зменшити температуру до 230 градусів, і пекти без пари (забравши миску) ще 15-20 хвилин.

Орієнтуватися на свої духовки, бо вони у всіх різні.

Дати схолонути, нарізати і смакувати.

Раніше ми розповідали як приготувати лимонний курд — заварний крем, приготовлений на лимонному соку. Він може бути як самостійним десертом, так і чудовою начинкою для пирогів, тортів та тістечок.

Джерело

Новости Запорожья