Рецепт незвичайного, але дуже смачного гречаного хліба
Пропонуємо приготувати незвичайний, але дуже смачний хліб. Його рецептом поділилася господиня Тетяна Якубук у кулінарній спільноті на фейсбуці.
Читайте також: Без замішування тіста — рецепт смачного гарбузового пирога «Три склянки»
«Цей хлібчик, особисто для мене, то є любов з першого шматочка. Смачний, ароматний з хрусткою скоринкою», — написала Тетяна Якубук.
Інгредієнти на 2 батони (багета):
- Борошно пшеничне просіяне 350 грам
- Вода тепла 200 мл
- Варена гречка 200 грам (гречку потрібно перебити блендером, або перетерти через сито)
- Дріжджі «мокрі» пресовані 20 грам
- Цукор 1столова ложка
- Сіль 1/2 чайної ложки
- Вершкове масло 25 грам + 15 грам вершкового масла для змащування (багетів/ батонів)
- Трошечки олії, щоб змастити посуд, в якому буде підходити тісто.
Приготування:
1. У воду додати дріжджі, цукор і 3 столові ложки борошна.
2. Гарненько перемішати, прикрити і залишити на 15-20 хвилин підходити і запрацювати.
3. Борошно, що лишилося висипати в миску, додати сіль і перебиту блендером гречку.
4. Все гарно перетерти руками і вилити до тіста опару.
5. Вимішувати добре хвилин 10. Тоді ввести до тіста розтоплене вершкове масло і знову гарно все вимісити 5-10 хвилин.
6. Миску змастити олією, викласти тісто, накрити рушником або плівкою і залишити підходити приблизно на 45-60 хвилин у теплому місці.
7. Тоді розділити тісто на дві частини, обім’яти, сформувати кульки і знову дати відпочити і підійти 20-30 хвилин.
8. З кожної частини сформувати батони/багети.
9. Дошку (стіл/килимок) трохи підсипати борошном.
10. Тісто потрібно обім’яти, розпластати в прямокутник і скрутити в нетугий рулет. Кінці «рулету» в середину. Качалкою не користуватися, злегка змащувати долоні олією і формувати.
11. Перекласти на якісний пергамент і знову залишити підходити накритими в теплому місці на 45-60 хвилин, до збільшення в об’ємі в 1,5-2 рази. Змастити розтопленим вершковим маслом, зробити надрізи.
12. Духовку попередньо розігріти до 250 градусів. Випікати з парою (поставивши на низ духовки перед розігрівом — миску чи іншу ємність з гарячою водою) -10 хвилин.
Зменшити температуру до 230 градусів, і пекти без пари (забравши миску) ще 15-20 хвилин.
Орієнтуватися на свої духовки, бо вони у всіх різні.
Дати схолонути, нарізати і смакувати.
Раніше ми розповідали як приготувати лимонний курд — заварний крем, приготовлений на лимонному соку. Він може бути як самостійним десертом, так і чудовою начинкою для пирогів, тортів та тістечок.