Котлети з курячого фаршу готуються значно швидше, однак за смаковими якостями вони нітрохи не поступаються традиційним
Котлета по-київськи — одна з найвідоміших у світі страв української кухні. Проте оригінальний рецепт цієї страви не такий простий, і вимагає часу та певних навичок.
Сьогодні пропонуємо рецепт спрощеного варіанту цієї страви — не з цілого шматка курки, а з фаршу. за рецептом господині Світлани Юрченко. Ним вона поділилася у кулінарній спільноті на фейсбуці. Смажити котлети можна у фритюрі, а потім запекти в духовці.
Читайте також: Готуємо смачну юшку з грибів із щипаними галушками — рецепт української пісної страви від Євгена Клопотенка
Інгредієнти:
- 1 кг. куряче м’ясо (у мене філе стегна)
- сіль ( за смаком )
- перець чорний мелений ( за замком ) 100-150 гр. білого батона
- 1 яйце
Зелене масло:
- масло вершкове 82% 1-2 пачки
- зелень кропу — пучок
Для паніровки:
- борошно
- яйця 6-7 шт.(посолити , поперчити)
- білий батон -2 шт.(сухий ,мелений на м’ясорубці , крупна сітка)
Для обжарки:
- 1л рафінованої олії (можно в суміші зі смальцем)
Приготування
1. Готуємо «зелене масло «. Масло вершкове кімнатної температури змішуємо з дрібно нарізаною зеленню кропу, формуємо ковбаску товщиною 1-1,5 см. і ставимо в морозилку.
2. Тим часом, м’ясо курки (я беру стегно без кістки зі шкірою) перемелюємо на м’ясорубку (дрібна сітка) два рази. Також перемолоти (віджатий),замочений у воді білий батон. Додати сіль, перець чорний мелений і 1 яйце.
3. Добре вимішати. Поставити у холодильник на 30 хв.
4. З готового фаршу формую заготовки для котлет 20-24 шт. (у мене по 50 гр.) Беремо фарш на долоню та розплескуємо ,в центр кладемо шматочок ,,зеленого масла ”гр.20-25, загортаємо краї, формуємо котлетку (робимо відразу всіІ).
5. Руки миємо, насухо витираємо, кладемо по одній котлетці в муку , обвалюємо ,потім у збиті яйця.
6. Шумівкою перевертаємо і шумівкою перекладаємо в сухарі. Руками добре паніруєм і одночасно надаємо форму. Знову шумівкою у збиті яйця та в сухарі.
Готуємо у такій послідовності відразу всі, викладаючи на суху поверхню. Якщо так користуватися шумівкою, як в описі, у вас завжди будуть сухі руки і буде зручно в роботі.
7. Рослинну олію без запаху, розігріваємо на середньому вогні.
8. У розігріту олію шумівкою викладаємо по кілька штук котлет і на середньому вогні ( у мене 5-6 із 9 ) обсмажуємо котлети хвилин 8 до румяного кольору (перевертаючи на всі боки ).
9. Витягуємо на паперовий рушник.
Якщо раптом олія перегрілася трохи більше і котлети швидко зарум’янилися (не допускати до темного кольору), краще тоді доготувати в духовці. Я викладаю в жаровню і без рідини просмажую в духовці 10 хвилин під фольгою t 160*C.
Якщо м’ясо використовувати курячу грудку, то потрібно до фаршу додати 3 ст. л. вершкового масла кімнатної температури.
Раніше ми писали, як приготувати пісню закарпатську грибну юшку (поливку) з локшиною.