Рецепти традиційних страв, які готують на Святвечір та Різдво
Сьогодні, 24 грудня, українці у Святвечір сядуть за родинний стіл. Для частування зазвичай християни подавали 12 пісних страв. Ми підготували добірку рецептів для вашого натхнення.
Читайте також: Автентична голодна кутя — як приготувати страву на Святвечір
Кутя – найголовніша та найпопулярніша обрядова страва, яку готують на Святвечір, напередодні Різдва. У послідовності споживання страв на це свято, кутю їдять найпершою.
Інгредієнти для приготування класичної різдвяної куті:
- пшениця – 1 склянка;
- сухофрукти (яблука, абрикоси, груші, сливи) – 150 г;
- родзинки – 100 г;
- мак – 100 г;
- горіхи волоські – 100 г;
- мед – 3 ст. л.;
- цукор – 2 ст. л.
Спосіб приготування:
Нешліфовану пшеницю потрібно замочити у воді на декілька годин, а потім варити 1,5-2 години на повільному вогні, а шліфована вариться 20-30 хвилин без замочування. Узвар із сухофруктів готується так: промийте їх, залийте 2 літрами води та варіть 10-15 хвилин після закипання. Мак також необхідно промити, залити окропом і залишити на пів години під кришкою, а потім злити воду. Родзинки залийте окропом на 15 хвилин, горіхи подрібніть, після цього викладіть всі інгредієнти у миску, перемішайте, залийте узваром та медом.
Узвар – головний напій на різдвяному столі. Зазвичай його готують на Святвечір та на наступний день, на Різдво.
Інгредієнти:
- сушені яблука – 100 г;
- сушені груші – 100 г;
- чорнослив – 100 г;
- родзинки – 50 г;
- цукор або мед за смаком.
Спосіб приготування:
Груші промийте декілька разів теплою водою, а потім залийте гарячою водою, накрийте кришкою і варіть на слабкому вогні. Яблука додайте через 10 хвилин, а ще через 10 – чорнослив, а потім родзинки. Доведіть узвар до кипіння, зніміть з вогню і заправте цукром на ваш смак, а краще медом. Напій має настоятися у холодильнику хоча б декілька годин.
Голубці завжди ототожнювались з символом голуба, який для християн є уособленням Божої любові та Святого Духа.
Інгредієнти:
- капуста – 1 шт. (маленька);
- картопля – 400 г;
- манна крупа – 20 г;
- цибуля – 1 шт.;
- яйце – 1 шт.;
- сметана – 1 ст. л.;
- вода – 120 мл;
- сіль і перець.
Спосіб приготування:
Манну крупу засипте у підсолену киплячу воду та варіть, постійно помішуючи. Цибулю наріжте, обсмажте та додайте до манної каші. Картоплю натріть на дрібній тертці, відіжміть від вологи та змішайте з кашею, додаючи сметану, яйце, сіль і перець. Виріжте качан з капусти, помістіть у поліетиленовий пакет і відправте на 5 хвилин в мікрохвильову піч, а потім обережно відділіть листя. Або ж можна відварити листя в окропі. Для цього треба заздалегідь розібрати сирий качан та кинути листя в окріп. Охолоджені листки капусти розріжте навпіл, видаливши жорстку серединку. Далі викладіть начинку на кожну половинку та загорніть у трубочку.
Тушкована капуста з грибами на різдвяному столі символізує єднання навколо однієї основи. Тому страв із капусти, як і з грибів, так багато на столі у Святвечір.
Інгредієнти:
- 500 г капусти;
- 1 цибулина;
- 150 г грибів;
- сіль, перець;
- 40 мл олії.
Спосіб приготування:
Тоненько нашинкуйте капусту, посоліть і помніть руками. Розігрійте пательню, викладіть у неї капусту, налийте пів склянки води і тушкуйте, помішуючи, 15-20 хвилин. Цибулю почистіть і наріжте кубиками. Обсмажте її у другій сковороді з 20 мл олії до прозорості. Гриби наріжте пластинками і додайте до цибулі. Смажте, помішуючи, поки не випарується волога і гриби не зарум’яняться. До капусти додайте 20 мл олії і смажте її до золотистого кольору. Додайте до капусти гриби з цибулею, посоліть, поперчіть, перемішайте і готуйте разом ще 5 хвилин, щоб смаки об’єдналися.
Різдвяний калач є символом смерті та подальшого воскресіння. Це своєрідний хліб із білого борошна, випечений у формі кола з крученого й переплетеного тіста. Калач є символом удачі, добробуту та щедрості. А його кругла форма символізує вічність. Але хліб не можна їсти до Різдва, оскільки дотримання Різдвяного посту вимагає утримання від вживання яєць до півночі напередодні Різдва.
Інгредієнти:
- 600 г борошна;
- 200 мл молока;
- 3 яйця;
- 11 г сухих дріжджів;
- 70 г масла;
- 100 г сметани;
- 2 ст. л. цукру;
- дрібка солі;
- мак, кунжут, цукати або інші додатки — за смаком.
Спосіб приготування:
Спершу підготуйте усі необхідні інгредієнти. Просійте борошно у миску. У тепле молоко додайте цукор і дріжджі, збийте вінчиком, а потім додайте 50 г борошна. Добре розмішайте і поставте у тепле місце на пів години. За 30 хвилин в опару додайте 300 г борошна, ще раз розмішайте і залиште ще на півгодини у теплому місці. Коли тісто підійде, додавайте сіль, яйця, м’яке масло та сметану.
Замісіть тісто. Накрийте рушником та залиште на 2-3 години у теплому місці. Вимішуйте його кожні 30-40 хвилин. Розігрійте духовку до 200 C°, застеліть деко пергаментом для запікання, змастіть його олією. У тісто додайте цукати, добре вимісіть ще раз, розділіть тісто на дві кульки, з яких вийде два калачі. Із кожної кульки зробіть дві ковбаски, з яких заплітайте калачі. Перекручуйте ковбаски між собою, згорніть у коло і з’єднайте краї. Посипте калачі маком або кунжутом. Запікайте калачі у духовці за температури 200 C° 40 хвилин. Після того як різдвяний калач охолоне, його можна подавати до столу.
Раніше ми писали, що можна їсти під час посту. Після календарної реформи в Україні у християн східного обряду піст до Різдва розпочинається одночасно – 15 листопада та завершується у Святвечір, надвечір’я народження Ісуса Христа 24 грудня.