Як приготувати смачні пиріжки з яблуками швидко та просто — поради шеф-кухаря Євгена Клопотенка
Листкове тісто, яблука та кориця — ці пиріжки виглядають ніби щось з дитинства, коли бабуся або мама готували, щоб потішити нас після прогулянки. А ще можна не напружуватись з тістом та взяти вже готове листкове, що зекономить час та ніяк не повпливає на вау-смак. Про це повідомляє шеф-кухар Євген Клопотенко, який поділився простим рецептом на своєму сайті klopotenko.com.
Читайте також: Сирна запіканка в яблуці – як приготувати десерт
Що потрібно для пиріжків з яблуками
500 г листкове тісто
2-3 яблука — 500 г
1 жовток (для змащування пиріжків)
1 ст. л. цукру
дрібка кориці
1 ч. л. маку (за бажанням)
Як готувати
Підготуйте всі інгредієнти. Заздалегідь перекладіть 500 г листково-дріжджового тіста з морозильної камери у холодильник, щоб воно правильно розморозилось. Краще зробити це звечора або за 6 годин до того, як плануєте готувати.
Помийте два яблука та натріть на тертці з великими отворами. Додайте до них 1 ст. л. цукру та дрібку кориці, перемішайте.
Трохи розкачайте 500 г листково-дріжджового тіста та розріжте на кружальця, в Євгена Клопотенка вони 8х8 см.
Розігрійте духовку до 180 градусів.
Викладіть у кожен кружечок тіста начинку з яблук та сформуйте пиріжки. Заліпіть косичкою. Викладіть на деко, застелене пергаментом, і залиште на 20 хвилин, аби трохи підійшли.
Змастіть кожен пиріжок яєчним жовтком та присипте маком. Поставте у розігріту до 180 градусів духовку з увімкненою конвекцією і режимом нагрівання «верх-низ» на 30 хвилин.
Готовим пиріжкам дайте трохи охолонути, бо начинка всередині ще дуже гаряча.
Поради Євгена Клопотенка
Які яблука краще обрати
Для випічки найкраще обирати тверді, кисло-солодкі яблука — вони добре триматимуть форму, а головне чудово смакуватимуть у пиріжках. Чудово підійдуть такі сорти як Гала, Гренні Сміт, Симеренко, Білий налив, Антонівка, Голден. Можна також комбінувати для начинки більш солодкі та кислі сорти для оптимального результату.
Кількість цукру до яблук можна сміливо регулювати собі до смаку.
Як працювати з листково-дріжджовим тістом
Звісно, найкращий спосіб розморожувати таке тісто — це заздалегідь перекласти його з морозильної камери до холодильника на 6-8 годин. Але якщо часу обмаль, просто залиште паковання з тістом за кімнатної температури та періодично натискайте на нього пальцями, і вже за 3 години зможете ліпити пиріжки.
Читайте також: Пиріжки, які довго не зіпсуються без холодильника — рецепт Євгена Клопотенка
Важливо розморожувати тісто рівно до того стану, коли воно стане пластичним, але ще не надто м’яким — так вам буде набагато легше працювати. І обов’язково присипайте борошном робочу поверхню (стіл, дощечку, силіконовий килимок) та скалку, щоб тісто не прилипало.
Не залишайте тісто на столі надовго без паковання – воно швидко підсихає.
Ми писали, як розігріти без електрики піцу або пиріжки, щоб вони були, як свіжі.