Класика коктейльного жанру — ром-кола за рецептом Євгена Клопотенка
На 8 березня зазвичай п’ють шампанське. Але це можуть бути й коктейлі.
Наприклад, ром-кола є одним з найпопулярніших та найпростіших коктейлів, що можна без проблем приготувати в домашніх умовах. (У деяких варіантах люди замінюють ром коньяком, а кока-колу — пепсі). Певно завдяки цьому напій не втрачає свою популярність вже десятки років. Шеф-кухар Євген Клопотенко поділився на своєму кулінарному сайті історією виникнення коктейлю, нюансами приготування та перевіреним рецептом.
Читайте також: Незвично та смачно — як приготувати фаршированих кальмарів
Звісно, цей рецепт для людей 18+.
Історія виникнення напою
Коктейль ром-кола з’явився на початку XX століття, коли американський ром поєднали з популярним безалкогольним напоєм Coca-Cola. За легендою, це сталося в 1900 році на Кубі, де американські солдати святкували перемогу в іспано-американській війні. Один з офіцерів замовив ром з колою та лаймом й промовив тост: «За вільну Кубу!». Це й дало напою його другу назву – «Куба Лібре».
Завдяки простоті приготування та приємному смаку коктейль швидко набув популярності у США та інших країнах. Сьогодні ром-кола залишається класичним напоєм у барах по всьому світу.
Поради від Євгена Клопотенка з приготування ром-коли
Виберіть якісний ром. Найкраще використовувати світлий або золотистий ром, але якщо любите більш насичений смак, тоді спробуйте темний.
Правильні пропорції. Класичне співвідношення рому до коли – 1:2 або 1:3, залежно від бажаної міцності.
Додайте свіжий лайм. Кілька крапель соку лайма або часточка лайма покращать смак, роблячи напій більш освіжаючим.
Лід має значення. Використовуйте великі кубики льоду, щоб коктейль залишався холодним і не розводився занадто швидко.
Обирайте правильну колу. Обирайте класичний напій, а не дієтичні варіанти з замінниками цукру. Це впливає на смак коктейлю.
Що потрібно:
- декілька кубиків льоду
- 50 мл темного рому
- 150 мл коли
- 3 часточки лайму
Як зробити коктейль
У склянку насипте декілька кубиків льоду.
Налийте 50 мл рому та 150 мл охолодженої коли. Обережно перемішайте.
Додайте до напою 2 часточки лайма.
Читайте також: Сирні палички в духовці за рецептом шеф-кухаря – як приготувати
Подавайте коктейль в правильному келиху. Традиційно ром-колу подають у хайболі (високій склянці), що дозволяє краще розкрити смак напою. Прикрашаємо: на одній часточці лайма зробіть надріз, відділяючи мʼякуш від шкірки, та прикрасьте нею напій.
Подавайте негайно. Нехай смакує!
Ми писали, як приготувати закуску на святковий стіл – канапки з мандаринами.