Рецептом поділився Євген Клопотенко
Сьогодні розповідаємо про рецепт смачного пісочного пирога від шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Ним він поділився на своєму сайті.
Читайте також: Картопляні палюшки зі шкварками — рецепт традиційної української страви
Для приготування нам знадобляться наступні інгредієнти:
- 450 г пшеничного борошна
- 180 г холодного масла
- ⅓ ч. л. солі
- 100 г цукру
- 2 яйця
- 3 ст. л. молока (45 мл)
- 3 яблука (приблизно 550 г)
- 10 г розпушувача
- 2 ст. л. цукру (для яблук)
- 2 ст. л. манної крупи
- 10 г ванільного цукру
- 1 яйце (для змащування пирога)
У великій мисці змішайте борошно, розпушувач, цукор та сіль. Натріть 180 г холодного масла на крупній тертці й руками перетріть інгредієнти. Додайте яйця й молока та замісіть тісто, яке не липне до рук. Від загальної маси тіста відділіть третину й відкладіть.
Яблука натріть на тертці, додайте цукру звичайного та ванільного. Викладіть на пательню та підсмажте масу на сковороді 5-10 хвилин. Потім всипте манки, перемішайте і тушкуйте ще 5 хвилин. Відкиньте яблука на сито, щоб позбутися зайвої рідини.
Розкатайте більшу частину тіста між двома шарами пергаменту у коло діаметром приблизно 30 см. У центрі тіста злегка вдавіть форму для випічки, а по краях зробіть надрізи. Переплітіть надрізи, накладаючи їх одне на одного.
Викладіть основу пирога на деко, застелене пергаментом, і помістіть яблучну начинку в центр. Залишок тіста розкачайте у тонкий пласт і наріжте смужками шириною 2-3 см. Вистачить 10 смужок — 5 вертикальних і 5 горизонтальних смужок. Переплітати їх не потрібно, просто покладіть одне на одну. Змастіть пиріг збитим яйцем та випікайте при 180°C протягом 40 хвилин.
Раніше ми розповідали як приготувати лимонний курд.