Як приготувати шведські фрикадельки у вершковому соусі
Шведські фрикадельки або тефтелі котбулар — це улюблена страва того самого казкового Карлсона, що живе на даху. Про це нагадали кулінарному сайті shuba.life та опублікували рецепт.
Котбулар — це соковиті мʼясні кульки з легкими прянощами, які аж купаються в насиченій вершковій підливі. Ці фрикадельки по-шведськи смачно подавати з картопляним пюре, рисом або гречкою.
Читайте також: Смачно, поживно і просто — як приготувати японський омлет омурайсу з рисом і куркою
Якщо ви хочете не просто приготувати шведські фрикадельки, а й отримати повноцінний обід у шведському стилі, подавайте котбулар (köttbullar) на подушці з картопляного пюре з великою кількістю соусу. Не забудьте соус із брусниці, журавлини чи порічки, а також свіжу петрушку.
Що потрібно (на 10 порцій)
Основні інгредієнти:
Яловичий фарш — 450 г
Свинячий фарш — 450 г
Панірувальні сухарі — 1/2 скл.
Петрушка, гілочка — 1/4 скл.
Перець духмяний мелений — 1/2 ч. л.
Мускатний горіх мелений — 1/2 ч. л.
Цибуля жовта ріпчаста — 1/2 шт.
Часник сушений — 1 ч. л.
Жовтки — 2 шт.
Сіль — 1 ч. л.
Перець чорний мелений — 1 ч. л.
Масло вершкове 73% — 2 ст. л.
Оливкова олія — 1 ст. л.
Для соусу:
Масло вершкове 73% — 4 ст. л.
Борошно пшеничне — 3 ст. л.
Яловичий бульйон — 2 скл.
Вершки 35% — 1 скл.
Вустерський соус — 1 ст. л. (Найбільш популярною заміною є соєвий соус. — Ред.)
Гірчиця — 1 ч. л.
Сіль — за смаком
Перець чорний мелений — за смаком
Як готувати
Подрібніть петрушку і цибулю.
Дайте фаршу нагрітися до кімнатної температури. Додайте в миску до м’яса всі інгредієнти для фрикадельок, крім олії та масла.
Мокрими руками сформуйте фрикадельки.
На сковороді розігрійте оливкову олію і 2 ст. л вершкового масла, викладіть фрикадельки, не стискаючи їх, і обсмажте до золотистої скоринки з усіх боків. Викладіть їх на тарілку.
У тій же сковороді розтопіть решту вершкового масла. Поступово вмішайте борошно. Готуйте, поки борошно не почне підрум’янюватися.
Повільно влийте яловичий бульйон, вмішайте в нього всі шматочки, що прилипли до сковороди (це зветься деглазування).
Читайте також: Як приготувати смачну та корисну квашену капусту — простий перевірений рецепт
Додайте вершки, вустерський соус, гірчицю, сіль і перець. Варіть 4-5 хв, поки соус не почне густіти.
Додайте фрикадельки. Тушкуйте 10 хвилин. Скуштуйте соус і додайте приправи на свій смак.
Подавайте до столу з картопляним пюре. Прикрасити можна рубаною петрушкою і брусничним соусом.
Ми писали про улюблену страву Івана Франка — як приготувати капусту за рецептом, який нещодавно признали нематеріальною культурною спадщиною.