Готуємо улюблену страву Карлсона: спойлер — це не варення

Готуємо улюблену страву Карлсона: спойлер - це не варення

Як приготувати шведські фрикадельки у вершковому соусі

Шведські фрикадельки або тефтелі котбулар — це улюблена страва того самого казкового Карлсона, що живе на даху. Про це нагадали кулінарному сайті shuba.life та опублікували рецепт.

Котбулар — це соковиті мʼясні кульки з легкими прянощами, які аж купаються в насиченій вершковій підливі. Ці фрикадельки по-шведськи смачно подавати з картопляним пюре, рисом або гречкою.

Читайте також: Смачно, поживно і просто — як приготувати японський омлет омурайсу з рисом і куркою

Якщо ви хочете не просто приготувати шведські фрикадельки, а й отримати повноцінний обід у шведському стилі, подавайте котбулар (köttbullar) на подушці з картопляного пюре з великою кількістю соусу. Не забудьте соус із брусниці, журавлини чи порічки, а також свіжу петрушку.

Що потрібно (на 10 порцій)

Основні інгредієнти:

Яловичий фарш — 450 г

Свинячий фарш — 450 г

Панірувальні сухарі — 1/2 скл.

Петрушка, гілочка — 1/4 скл.

Перець духмяний мелений — 1/2 ч. л.

Мускатний горіх мелений — 1/2 ч. л.

Цибуля жовта ріпчаста — 1/2 шт.

Часник сушений — 1 ч. л.

Жовтки — 2 шт.

Сіль — 1 ч. л.

Перець чорний мелений — 1 ч. л.

Масло вершкове 73% — 2 ст. л.

Оливкова олія — 1 ст. л.

Для соусу:

Масло вершкове 73% — 4 ст. л.

Борошно пшеничне — 3 ст. л.

Яловичий бульйон — 2 скл.

Вершки 35% — 1 скл.

Вустерський соус — 1 ст. л. (Найбільш популярною заміною є соєвий соус. — Ред.)

Гірчиця — 1 ч. л.

Сіль — за смаком

Перець чорний мелений — за смаком

Як готувати

Подрібніть петрушку і цибулю.

Дайте фаршу нагрітися до кімнатної температури. Додайте в миску до м’яса всі інгредієнти для фрикадельок, крім олії та масла.

Мокрими руками сформуйте фрикадельки.

На сковороді розігрійте оливкову олію і 2 ст. л вершкового масла, викладіть фрикадельки, не стискаючи їх, і обсмажте до золотистої скоринки з усіх боків. Викладіть їх на тарілку.

У тій же сковороді розтопіть решту вершкового масла. Поступово вмішайте борошно. Готуйте, поки борошно не почне підрум’янюватися.

Повільно влийте яловичий бульйон, вмішайте в нього всі шматочки, що прилипли до сковороди (це зветься деглазування).

Читайте також: Як приготувати смачну та корисну квашену капусту — простий перевірений рецепт

Додайте вершки, вустерський соус, гірчицю, сіль і перець. Варіть 4-5 хв, поки соус не почне густіти.

Додайте фрикадельки. Тушкуйте 10 хвилин. Скуштуйте соус і додайте приправи на свій смак.

Подавайте до столу з картопляним пюре. Прикрасити можна рубаною петрушкою і брусничним соусом.

Ми писали про улюблену страву Івана Франка — як приготувати капусту за рецептом, який нещодавно признали нематеріальною культурною спадщиною.

Джерело

Новости Запорожья