Алкоголь у рецепті використовується для того, щоб вергуни стали пишними, але й одночасно хрусткими
Вергуни або хрустики — традиційна страва української кухні, яка готувалася на релігійні та родинні свята. Але ці смаколики можна готувати й на вихідні чи на щодень. Є багато різних рецептів. Своїм варіантом приготування цієї страви з використанням горілки поділились на кулінарному сайті shuba.life.
Читайте також: Готуємо українську випічку — вергуни на кефирі за простим рецептом Євгена Клопотенка
Алкоголь у рецепті використовується для того, щоб вергуни стали пишними, але й одночасно хрусткими. Ці солодощі чудово підійдуть для святкового столу або обіднього перекусу.
Втім, горілку у рецепті можна замінити на коньяк чи ром.
Що потрібно (на шість порцій)
Основні
Борошно пшеничне — 500 г
Горілка — 50 мл
Яйця курячі — 1 шт.
Цукор — 60 г
Масло вершкове 73% — 50 г
Сметана 15% — 120 мл
Сода харчова — 1/2 ч. л.
Сіль — 2 г
Оцет 9% — 1 ч. л.
Олія соняшникова рафінована — 500 мл
Цукрова пудра — за смаком.
Готуємо вергуни або хрустики на горілці
У глибокій мисці перетріть просіяне борошно і розм’якшене вершкове масло до однорідного стану. Додайте у суміш яйце і сметану. Все перемішайте.
Додайте в тісто горілку (можна замінити на коньяк чи ром), цукор, сіль і соду, погашену оцтом. Замісіть тісто. Воно має бути еластичним.
Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште на 20 хвилин при кімнатній температурі.
Дістаньте тісто й розкатайте на присипаній борошном поверхні в пласт завтовшки 1-2 см. Наріжте тісто на смужки шириною 2-3 см і довжиною 6-7 см. Зробіть надрізи всередині та сформуйте вергуни. Для цього один кінець смужки треба протягнути через надріз.
Нагрійте олію у глибокій сковороді чи каструлі з товстим дном. Обсмажте вергуни до золотистої скоринки.
Читайте також: Готуємо сирні рогалики з джемом — рецепт від відомого українського ресторатора
Викладіть вергуни на тарілку, застелену паперовими серветками. А потім перекладіть на блюдо і притрусіть цукровою пудрою. Смачного!
Вергуни найкраще подавати з гарячим солодким какао.
Ми писали як приготувати хрустики на горілці за рецептом Володимира Ярославського.