Швидко та просто — готуємо смажений рис з овочами та яйцем у китайському стилі за рецептом шеф-кухаря Євгена Клопотенка
Вечеря за 30 хвилин і це не бутерброд, а смачна страва, як з азійського ресторану. Якщо у вас вже є вчорашній зварений рис — вам пощастило. Бо можна взяти соус, трохи овочів, яйце та зробити на пательні цю страву, за рецептом шеф-кухаря Євгена Клопотенка, яким він поділився на своєму сайті klopotenko.com.
Читайте також: Смакота: салат із запеченим курячим м’ясом, баклажанами і кабачками — готуємо за рецептом Євгена Клопотенка
Смажений рис — це традиційна страва тайської та китайської кухонь, яка набула надзвичайної популярності на заході завдяки швидкості приготування, поживності, порівняно невисокій вартості інгредієнтів та звісно чудовому смаку. Тож, готуємо рис у китайському стилі, з овочами, зеленим горошком, яйцем, соєвим соусом та перцем чилі для пікантності.
Який рис обрати для страви
Вам потрібен рис, що після відварювання не склеїться — довгозернистий, наприклад басматі або інші види шліфованого довгозернистого рису. Євген Клопотенко використав рис жасмин.
Як відварити рис
Для рецепта бажано використовувати заздалегідь відварений та охолоджений рис, вчорашній — ідеально. Але якщо такого немає, то доки нарізатимете інгредієнти та смажитимете овочі, він як раз і звариться.
Промийте 120 г рису під проточною водою. Викладіть в каструлю та залийте 240-250 мл води.
Доведіть воду до кипіння, додайте дрібку солі (потім ми ще досолюватимемо рис за допомогою соєвого соусу).
Варіть рис під закритою кришкою 15 хв на мінімальному вогні. Після того як вода випарується, зніміть каструлю з вогню та залиште рис настоюватися ще на 10 хв.
Що можна додати до смаженого рису
Це одна з тих страв, що готуються буквально з того, що є під рукою. Тож, до основи з рису, яєць та традиційних спецій можна додавати різноманітні продукти: мілко нарізане куряче м’ясо, креветки або мідії, гриби (печериці, ерінги, шиїтаке), солодкий перець, стручкова квасоля, броколі. Важливо, щоб всі інгредієнти були нарізані маленькими часточками, таким чином вони готуватимуться дуже швидко.
Інгредієнти
- 400 г відвареного рису (приблизно 120 г сирого)
- ½ цибулини
- 1 морква
- 2 см кореня імбиру
- 50 г свіжомороженого горошку
- 30 мл соєвого соусу
- 2 яйця
- ⅓ перцю чилі
- 2 зубчики часнику
- 20 г кисло-солодкого соусу
- 30 мл рослинної олії для смаження
- 2 пагони зеленої цибулі (для подачі)
- 1 ст. л. зерен кунжуту (для подачі)
Як приготувати смажений рис з овочами
Підготуйте овочі: перець чилі та цибулю помийте, моркву та половину цибулини очистьте від шкірки. Моркву з цибулею поріжте дрібними кубиками, перець чилі — тонкими півкружальцями; очистьте та подрібніть ножем 2 зубчики часнику.
Обсмажте цибулю та моркву 5 хв на розігрітій пательні з 2 ст. л. олії.
Додайте до овочів 2 подрібнені зубчики часнику, імбир, 50 г розмороженого горошку та смажте ще 2-3 хв.
Тим часом в окремій мисці збийте вінчиком 2 яйця до однорідності та вилийте до овочів. Активно перемішуйте інгредієнти лопаткою, до обєднання яйця з овочами.
Додайте на пательню 30 мл соєвого соусу, 20 мл кисло-солодкого соусу, ⅓ перцю чилі, нарізаного кружальцями та смажте 1-2 хв.
Читайте також: Як приготувати малосольні огірки за дуже простим рецептом — впорається й кулінар-початківець
Додайте на пательню вже відварений рис, перемішайте. Подавайте страву гарячою, присипавши її подрібненою зеленою цибулею та кунжутом.
Також, поки порівняно недорогі помідори і солодкий перець, радимо приготувати смачне лечо за авторським рецептом (перевірено на собі).