Як приготувати ніжне тушковане м’ясо з картоплею та квасолею — трохи українізований рецепт грузинської страви чанахі від шеф-кухаря Євгена Клопотенка
Не знаєте, що приготувати на вечерю, так аби смачно, просто, поживно та на всю родину? Рецепт чанахі саме те що вам потрібно. Так вважає відомий український шеф-кухар, який поділився своїм рецептом чанахі на сайті klopotenko.com.
Читайте також: Соковита курка на свята – як приготувати за рецептом шеф-кухаря
Ніжне тушковане м’ясо та картопля з квасолею у насиченій овочевій підливі ідеально зігріють вас прохолодного вечора. Особливий спосіб приготування страви, а саме запікання у горщику перетворює здавалося б простий набір інгредієнтів у справжній шедевр смаків та ароматів.
Що таке чанахі
Це традиційна страва грузинської кухні, щось середнє між печенею та рагу з м’ясом та овочами. Є багато варіантів приготування чанахі, наприклад з додаванням баклажанів, червоного перцю та використанням різних видів м’яса. Але головна особливість страви — приготування її в глиняному горщику. Хоча його можна замінити іншим посудом — читайте поради нижче.
Поради з приготування чанахі
«Щодо м’яса. Ми вирішили трішки українізувати чанахі, і замість традиційної баранини взяли більш доступну та звичну свинину, але підійде також яловичина чи навіть курка. Обирайте частини м’яса, в яких є невеликий прошарок жиру та нарізайте його великими шматочками, так воно вийде соковитішим. Приготувати чанахі з баранини можна також за моїм рецептом», — ділиться порадами Євген Клопотенко.
Квасоля. Євген Клопотенко використав вже готову, консервовану квасолю. Якщо хочете готувати страву з сухою квасолею, то попередньо замочіть її на ніч у воді та відваріть до м’якості, а вже тоді додавайте до чанахі.
Посуд. У разі відсутності глиняного горщика страву можна приготувати у товстостінному казані або навіть в каструлі із нержавіючої сталі, а замість кришки — накрити посуд фольгою.
Спеції. Якщо вам подобаються більш насичені за смаком страви, можна доповнити чанахі паприкою, хмелі-сунелі або червоним перцем, дрібкою коріандру.
Що потрібно
500 г свинячого ошийка
500 г картоплі
1 банка квасолі в заливці зі спеціями від 100РОКІВ
1 ст. л. томатної пасти
1 цибулина
1 морквина
3 зубчики часнику
2 ст. л. борошна
2 лаврових листки
3 горошини чорного перцю
3 ст. л. олії для смаження або смальцю
сіль та перець до смаку
зелень для подачі (петрушка або кінза).
Як готувати
Почистьте овочі. Наріжте 500 г картоплі кубиками, моркву півкільцями, а цибулю дрібними кубиками.
500 г свинини поріжте однаковими за розміром кубиками та обсмажте до золотавості з 3 ст. л олії, приблизно 2 хв. Посоліть та поперчіть до смаку.
Зніміть м’ясо з вогню, викладіть на пательню картоплю та смажте її 3 хв, потім додайте нарізані цибулю та моркву та смажте їх ще 5 хв. Додайте до овочів 2 ст. л. борошна та перемішайте.
Читайте також: Котлети по-київськи на швидку руку — рецепт від досвідченої господині
Викладіть свинину та овочі в горщик для запікання. Додайте також спеції (3 вичавлених через прес зубчики часнику, 2 лаврових листки, 3 горошини чорного перцю).
Розчиніть 1 ст. л томатної пасти у 150 мл води. Додайте в горщик також квасолю разом із заливкою та розчинену томатну пасту.
Накрийте горщик кришкою та запікайте у розігрітій до 220 градусів духовці 40 хв. Готову страву прикрасьте зеленню.
Ми писали, як приготувати авдіївську «гонорову» кашу за аутентичними рецептами.