Готуємо форшмак за рецептом відомого одеського ресторатора

Готуємо форшмак за рецептом відомого одеського ресторатора

Готуємо форшмак, як в Одесі — рецепт від ресторатора Савви Лібкіна

Форшмак — одна з найбільш помітних страв.  які часто цитують. Сутність Форшмаку — безперечно, солона «дунайка». Так вважає відомий ресторатор Савва Лібкін з Одеси, який поділився рецептом форшмаку на своїй сторінці у фейсбуці. Він відданий автентичній одеській кухні та зберігає її традиції.

Читайте також: Страва з одеським присмаком — як приготувати смачний форшмак за улюбленим рецептом Євгена Клопотенка

Також ресторатор порадив, як обрати «правильний» оселедець:

«Перш ніж оселедець потрапить в одеський дім, його варто іще купити, і не просто купити, а купити – правильно.

«Правильний» оселедець – тільки «хлопчик»! Навіть, якщо ви не їсте молоку. «Хлопчики» завше жирніше. Оселедець має бути добре посоленим: варто  подивитися всередину надрізу на спині, аби там не лишалося крові, шкіра ж мусить бути цілою, без плям.

«Правильна» риба має пружнясту тушку.

Взимку, коли нема дунайки, беріть звичайний оселедець».

Що потрібно

дунайський оселедець – 1 шт.;

— 1 кисле яблуко (Ренет, Симиренка);

— половина булки, яка полежала кілька днів;

— 100 мл молока;

— половина пачки 82,5% вершкового масла;

— цибуля ріпчаста – одна маленька цибулинка;

— лимон – 1 шт.

Як готувати

Спосіб розподілення оселедця на філе нескладний: оселедець не потрошити, а зробити по всій спині неглибокі надрізи гострим ножем,  зняти шкіру, починаючи з голови. Голову відрізати тільки після зняття шкіри, щоб не випали кишки. Потім взяти оселедець за хвіст двома руками й розірвати, ніби  аркуш паперу. Якщо все зробити правильно: отримуєте дві половинки, а всі кістки залишаться на спинці.

Далі: необхідно зняти спинки з хребта, а частину черева звільнити від нутрощів, і дрібних кісточок (якщо вони лишилися). В результаті, у вас легко й просто вийде чотири смужки філе усього з однієї рибини. Але так обробляти рибу годиться тільки для приготування страв з рубленого оселедця.

Тепер можна починати приготування страви. Філе оселедця порубати ножем, зрізати з білої булки корочку, залити молоком і віджати. Цибулю  почистити, промити під проточною водою, яблуко звільнити від шкірки й серцевини з насінням.

Яблуко та цибулю натерти на дрібну тертку й додати вершкове масло, хліб і філе оселедця. Тепер можна посолити і поперчити за смаком. Додати  краплю лимона або оцту для смаку.

Все добре вимішуємо і подаємо з грінками та лимоном.

Читайте також: Як приготувати вдома тісто для лазаньї та пасти — рецепт з відео

Як варіант, подати страву до столу можна у вигляді готових бутербродів. Для цього шматочки  бородінського хліба злегка поливаємо оливковою олією, зверху кладемо форшмак і шматочок оселедця.

Смачного!

Ми писали як приготувати смачну та корисну квашену капусту — простий перевірений рецепт.

Джерело

Новости Запорожья