Що можна приготувати з дині
Зазвичай диня дозріває в серпні-вересні, але є ранньостиглі плоди, якими можна насолоджуватися вже в липні. Підготували кілька варіантів солодких і несолодких страв для вас.
Читайте також: Смаколик на зиму — як приготувати вдома варення з абрикос
Суп з дині з вином
- диня — 50 гр;
- біле сухе вино — 50 мл;
- диня — 1 шт;
- базилік — 1 пучок;
- лимон — половинка
Цукор висипаємо в каструлю, заливаємо 120 мл питної води і підігріваємо, щоб пісок розчинився, але не кип’ятимо. Знімаємо з вогню. Розрізаємо диню навпіл, видаляємо насіння. Вирізаємо м’якоть, подрібнюємо її в блендері. Додаємо туди цукровий сироп, вино і базилік. Засипаємо льодом, знову збиваємо. Пробуємо і додаємо лимонний сік за потребою.
Варення з дині з лимоном
Для цього рецепта вам знадобиться ложка для вирізання кульок.
- диня — 800 гр;
- цукор — 400 гр;
- лимон — 1 шт.
Диню розрізаємо навпіл, видаляємо кісточки. Спеціальною ложкою вирізаємо з м’якоті кульки. Перекладаємо кульки в каструлю, засипаємо цукром, акуратно перемішуємо. Залишаємо кульки до тих пір, поки цукор не карамелізується. Зазвичай, на це йде 3-5 годин. Також можна залишити на ніч.
Ставимо каструлю на плиту і чекаємо, поки сироп закипить. Проварюємо 5 хвилин, а потім прибираємо в тепле місце на 5 годин.
Дістаємо каструлю, додаємо лимонний сік і цедру. Повторюємо дії: проварюємо 5 хвилин, залишаємо на 5 годин. Потім втретє проварюємо варення і розливаємо по банках. Закриваємо стерилізованими кришками і прибираємо в холодне місце.
Шарлотка
- диня — 200 гр;
- яйця — 3 шт великих або 4-5 дрібних;
- Борошно пшеничне — 4 ст.л;
- цукор — 4-5 ст.л;
- розпушувач — 1 ст.л;
- ванільний цукор — 10 гр;
- тростинний цукор-1 ч.л;
- мелена кориця — 0.5 ч.л;
- сіль — щіпка.
Включаємо духовку, виставляємо температуру 170°C і залишаємо її прогріватися.
У ємності змішуємо цукровий пісок, ванільний цукор і яйця. Збиваємо 5 хвилин до густої піни. В окремій мисці просіваємо борошно з розпушувачем і сіллю. Додаємо борошно в яєчну суміш невеликими порціями, перемішуємо зверху вниз.
Диню очищаємо і нарізаємо м’якоть невеликими кубиками. Форму для випічки змащуємо маслом і заповнюємо тістом. Зверху викладаємо диню, посипаємо корицею і тростинним цукром.
Відправляємо в духовку на півгодини, готовність страви перевіряємо зубочисткою.
Салат з динею і блакитним сиром
- м’ята — 10 гр;
- йогурт — 100 гр;
- цукор — щіпка;
- лимонний сік — за смаком;
- диня — 150 гр;
- волоські горіхи — 20 шт;
- шпинат — 75 гр;
- блакитний сир — 85 гр;
- перець, сіль — за смаком;
- маслинове масло.
М’яту подрібнюємо, додаємо йогурт, сіль, цукор, оливкову олію і лимонний сік. Збиваємо масу віночком. Очищаємо диню від насіння і шкірки, нарізаємо кубиками приблизно по 1.5 см. Горіхи рубаємо дрібно. У тарілку викладаємо шпинат і шматочки дині. Ламаємо блакитний сир і додаємо. В кінці посипаємо горіхами і поливаємо заправкою.
Раніше ми писали, як приготувати вдома банановий хліб.