Чому в Запоріжжі зросли ціни на хліб і чого очікувати надалі: що кажуть виробники та економісти

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

Хліб, який продають у Запоріжжі. Суспільне Запоріжжя

У Запоріжжі зросли ціни на хліб. Виробники кажуть, що підвищення диктують нинішні умови: подорожчала сировина, електрика та інші складники буханця. Однак наголошують, що найближчим часом цінники знову зміняться.

Тож чому і як ще може зрости вартість хліба — дізнавалися кореспонденти Суспільне Запоріжжя.

Хліб, який продають у Запоріжжі. Суспільне Запоріжжя

Наприкінці липня на 10 % зросла ціна на хліб, який випікають в одній із запорізьких пекарень. ЇЇ директор Олексій Пучков каже, до підвищення призвели нинішні умови: за останні декілька місяців зросли ціни на борошно, яке є основним складником хліба, збільшилися витрати на електроенергію, логістику та пакувальні матеріали:

"На борошно понад 30% за декілька місяців, на електроенергію — 60%-70%. Вона була 5,30 грн/МВт-год ще в квітні, а зараз — 9 грн/МВт-год. Є хліби, їх так прийнято називати соціальні, які мають нижчу ціну за всі інші, і ми їх повільно підіймаємо в ціні, розуміючи соціальний складник.

Олексій Пучков. Суспільне Запоріжжя

Хліб, який випікають на запорізькому хлібозаводі. Суспільне Запоріжжя

Олексій Пучков каже, якби не підвищили ціни, пекарні могли просто зупинити роботу, а це б призвело до перебоїв з продукцією:

"У мене дуже важливий вибір, або утримати людей і втримати виробництво, за рахунок того, що я підійму ціну і збережу виробництво, або зачинити його взагалі", — каже Олексій Пучков.

Цех запорізького хлібопекарного виробництва. Суспільне Запоріжжя

Випечений хліб на запорізькому хлібозаводі. Суспільне Запоріжжя

З 1 липня на 10% зросла вартість хліба й на запорізькому заводі, який постачає понад 1100 тонн власної продукції не лише по нашій області, а й до Харківської, Дніпропетровської та Херсонської, каже директор Сергій Кучерявко:

"До літа, якщо рахувати, одна одиниця Олександрівського хліба була 19 грн, то зараз вона 23 гривні. Це ціна на полиці. То ви ж розумієте, якщо ми підвищуємо ціну на 10%, 10% — це гарантована націнка торговельних мереж, тобто взагалі ціна десь зростає на 13-14% для кінцевого покупця".

Сергій Кучерявко. Суспільне Запоріжжя

Випечений хліб на запорізькому хлібозаводі. Суспільне Запоріжжя

Та нинішнє підвищення — не останнє, найближчим часом цінники на хліб знову зміняться, каже Олексій Пучков:

"Це зростання не перекрило значного росту електроенергії, яка дуже важливий вміст у собівартості нашої продукції складає, не дуже перекриває і не перекриває той ріст цін на борошно, який продовжувався десь з травня місяця. Мій прогноз, що ми вимушені будемо зростати ще. У вересні буде ще десь на 5%".

Хліб, випечений на запорізькому хлібозаводі. Суспільне Запоріжжя

Сергій Кучерявко додає, що теж планують підвищити вартість буханця, бо змушені компенсувати витрати на виробництво, сировину та енергоносії:

"Ми плануємо також ще підвищення, адже на сьогодення зерно борошномельне подорожчало на 20% — вже цього врожаю 2024 року, електроенергія — на 48% і подорожчало борошно на 30%. А електроенергія — це основний енергоресурс при переробці зерна на борошно".

Хліб, який випікають на запорізькому хлібозаводі. Суспільне Запоріжжя

Що кажуть економісти

За словами економіста Даміра Бікулова, подорожчання хліба має під собою підґрунтя: перебої зі світлом та інфляція. На його думку, до кінця року ціна на один буханець може зрости до 50%. Проте є низка факторів, які можуть вплинути на ситуацію:

"Виробники та торговельні мережі можуть якось грати з асортиментом. Тобто якісь певних сортів хліба зменшиться і відповідно ціна буде трошки нижче. Тому, що собівартість буде нижчою. А деякі сорти будуть зростати в ціні там якісь буде звичайною. До того ж серед виробників все ж існує конкуренція. Тобто хтось має якусь особливу рецептуру, хтось якось викручується з інгредієнтами, хтось десь знайде борошно дешевше".

Дамір Бікулов. Фото: Суспільне Запоріжжя

Нагадаємо, що Кабмін встановив цінові обмеження на соціально значущі продукти, зокрема й хліб, це стосується пшенично-житнього та батону, і максимальна націнка не може бути вищою за 10%. А ось на інші види виробники можуть самостійно встановлювати ціни, каже завідувачка сектору контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами ГУ Держпродспоживслужби в області Антоніна Дзигало:

“Що стосується самого регулювання, то на сьогодні, на період воєнного стану та трьох місяців після його припинення чи скасування встановлено граничний рівень торговельної надбавки на окремі продовольчі товари в тому числі на хліб житньо-пшеничний та батон у розмірі не вище ніж 10 відсотків з урахуванням рекламних, маркетингових послуг, послуг з пакування, обробки та всіх інших послуг пов'язаних з реалізацією цих хлібів кінцевому споживачу".

Антоніна Дзигало. Суспільне Запоріжжя

Читати ще

Читати ще «Вночі випікали хліб для військових, а вдень — для містян»: як під час війни в Запоріжжі працює крафтова пекарня

Читати ще Буде хліб — буде життя: будні запорізької пекарні

Новости Запорожья