«Це вимоги часу — ми пристосовуємось»: як у Запоріжжі гуртки та бізнес працюють без світла

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

Світлана Демиденко — керівниця театральної студії у Вільнянську . Суспільне Запоріжжя

Актори театрального гуртка на сцені з ліхтариками. Суспільне Запоріжжя

Одна з учениць студії, Аміна Безкровна, розповіла, що до відключень їхній колектив адаптувався ще з 2022 року.

“Різне було: телефонами світили, фонарики, лампи – все підряд. Ми нещодавно готували дитячу виставу на День Святого Миколая і всі репетиції випадали на відключення світла.Так само були, з ліхтариками. Лише в останній день репетицій, генеральний прогон провели зі світлом”, — поділилась Аміна.

Вихованці театрального гуртка під час виступу з ліхтариками. Суспільне Запоріжжя

Частину репетицій акторам теж доводиться проводити вдома, проте за словами Аміни навіть в таких умовах мотивації займатись далі вони не втрачають — їх тримає любов до театру та колективу.

"Ці діти їм не страшно нічого. Вже стільки було: коронавірус, в поїздках складнощі, коли ми кудись виїжджаємо, тому такі діти — надійні. Що буває більше у мене стан, коли здається, що емоції покидають, але подивишся на цих дітей, як вони працюють…Жодна темрява цього не заховає", — поділилась Світлана Демиденко.

Вихованці студії на виступі з ліхтариками. Суспільне Запоріжжя

"Мені подобається без світла": робота студії з повітряної гімнастики

В студії з повітряної гімнастики у Запоріжжі заняття також проходять під світло ліхтарів. Тренерка Анастасія Волокова розповіла, що з початку введення погодинних відключень, гурток жодного дня не припиняв свою роботу.

"Трошки складно слідкувати за дівчатами. Особливо, коли ми готуємось на змагання, то дуже треба багато чого враховувати. Особливо — коліна, стопи, за це ставлять штрафи на змаганнях. Так як темно, не дуже видно дітей", — поділилась Анастасія.

Анастасія Волкова — тренерка та власнця студії з повітряної гімнастики. Суспільне Запоріжжя

Гурток з повітряної гімнастики в театральній студії. Суспільне Запоріжжя

Вихованці студії поділились, що заняття під час відключень для них створюють особливу атмосферу й створюють затишок.

"Мені подобається повітряна гімнастика, снаряд полотна. Бо це виглядає незвичайно, в повітрі — дуже гарно. Мене не хвилює відключення світла, ніяк не впливає на тренування", — розповіла вихованиця студії Аліса.

Діти під час занять з повітряної гімнастики у театральній студії. Суспільне Запоріжжя

"У нас завжди освітлені сходи, щоб люди бачили, що ми працюємо": робота крафтової пекарні

До умов погодинних відключень вимушений пристосовуватись і місцевий бізнес у Запоріжжі. Серед таких закладів — крафтова пекарня Олега Огієнка. За весь час повномасштабної війни заклад не працював лише два дні — тільки під час перших тривог та обстрілів.

"Приходили наші покупці, казали: "якщо є можливість — не зачиняйтесь". Ми бачимо, що ви працюєте, і це дає надію, що все добре. Вони знали, що ми випікаємо хліб, робимо напівфабрикати — поки йде такий процес, приходять працівники, ця маленька крафтова машинка — працює", — розповів власник крафтової пекарні Олег Огієнко.

Олег Огієнко — власник крафтової пекарні у Запоріжжі. Суспільне Запоріжжя

Вхід до закладу Олега з крафтовою випічкою. Суспільне Запоріжжя

У крафтовій пекарні використовують аварійне освітлення, інвертор і генератор, аби не зупиняти процеси та залишатися відкритими для відвідувачів.

"Ми звикли працювати. Самі собі маленький конвеєр, але це вимоги часу. Ми пристосовуємось" , — поділився Олег.

Інвертор в закладі Олега. Суспільне Запоріжжя

За словами Олега, у торговій залі освітлення зробили яскравішим, аби покупці могли добре бачити товар, а у виробничих приміщеннях роботу організовують поетапно — з урахуванням обмеженої потужності генератора.

"Якщо треба робити заміси з тістом, з випічкою, я по черзі вмикаю або тістоміс, або за лінією виробництва. Ми скорочуємо об’єм, але — ми не зупиняємось, працюємо, просто це все робиться по черзі", — розповів Олег.

Вареники в крафтовій пекарні. Суспільне Запоріжжя

Працівниці пекарні готують вареники . Суспільне Запоріжжя

Олег Огієнко поділився, що для нього головною мотивацією працювати навіть в складних умовах — лишаються відвідувачі пекарні.

Інтер’єр закладу Олега. Суспільне Запоріжжя

Новости Запорожья