Про що важливо пам’ятати рибалкам-любителям, щоб мимоволі не стати браконьєром
Рибальський сезон-2025 в Україні розпочався, але любителі-рибалки можуть безплатно ловити рибу лише для своїх потреб, а не на продаж, і лише в певній кількості за добу. Про це нагадали на сторінці Запорізького рибоохоронного патруля у фейсбуці.
Читайте також: У Запоріжжі сотні риб скупчилися біля греблі Дніпрогесу — фахівці розкрили причину (відео)
Відповідно до Правил любительського рибальства на водоймах загального користування добова норма вилову риби на одну людину становить 3 кг плюс трофей, а раків не більше – 30 штук.
Разом з цим, варто зауважити, що Правилами також передбачені види риб, які взагалі заборонені до вилову тому, що знаходяться під загрозою зникнення. Але є й ті, яких можна ловити без обмежень через їх негативний вплив на аборигенну іхтіофауну або надмірну чисельність.
Детальніше про це.
Тож, риби дніпровських водосховищ, яких Правила любительського рибальства внесли до «чорного» списку: не обмежено вилов таких риб, як атерина, верховодка, карликовий американський сом, ротань-головешка, сонячний окунь, тюлька та чебачок амурський.
При цьому норма вилову інших видів риб становить 3 кг плюс одна рибина, розмір якої перевищує мінімально дозволений для вилову (визначений додатком 1 до Правил любительського рибальства). Щоб риболов-любитель мимоволі не став браконьєром, важливо не забувати про мінімально дозволені для вилову розміри.
Окрім риби, рибалкам дозволено виловлювати на одну людину за добу:
— раки – 30 шт.;
— рапана – 30 кг;
— двостулкові молюски – 5 кг;
— креветки – 1 кг;
-???? личинки хірономід (мотиль), гамарус річковий і морський, волохокрилець, дафнія, циклоп, артемія, нереїс – 0,1 кг.
Читайте також: У Запоріжжі браконьєр за раз наловив понад 200 кг риби — ні скуштувати, ні продати не вдалося
Любительський лов дозволяється вудками та спінінгами всіх видів з використанням штучної або природної принади із загальною кількістю гачків не більше 7 на одного рибалку.
Ми писали, що зірка «Скаженого весілля» готувала у кулінарному шоу линя по-козацьки — рецепт.