У будівлі ресторану «Лахті» знімали деякі сцени з фільму «Канікули Кроша»
Восени 1973 року у Запоріжжі відкрили ресторан «Лахті», названий на честь фінського міста-побратима. Це була подія — у той час в місті було набагато менше ресторанів і кафе. До того ж ресторан, який знаходився на розі проспекту Соборного (тоді — Леніна) і вулиці Української, був просто величезний і розкішний.
Читайте також: 56 років тому у Запоріжжі відкрили скульптуру, якої боялися діти — фото
На сторінці «Атипове Запоріжжя» у фейсбуці писали, що ресторан відкрили 30 жовтня. Запорізька журналістка Наталія Кузьменко згадує про подію у своєму романі «Пригоди авантюристів», фрагменти якого публікувала у фейсбуці:
«На початку сімдесятих, очевидно, батьки міста значні свята вирішили відзначати відкриттям нових ресторанів: «Лахті» відкрили до Дня річниці Великої Жовтневої соціалістичної революції – 7 листопада 1973 року. «Росію» — до Міжнародного жіночого дня – 8 березня 1974 року. Може вони вказували народу вірний шлях – у шинки треба ходити, як на свято!»
Історія ресторану, як розповідається на міському сайті zaporizhzhia.city, починається наприкінці 1960-х років. Тоді вздовж теперішнього проспекту Соборного з’явився великий житловий будинок на більше, ніж триста квартир. Перший поверх одразу вирішили віддати під кафе та магазини.
У вересні 1973 року на першому поверсі відкривається «Кулінарія», а вже за місяць починає свою роботу двоповерховий ресторан «Лахті».
На першому поверсі знаходився великий зал зі столиками та баром, на другому — бенкетний зал. Окремі майданчики зробили й для вечірок.
Меблі для ресторану створювали фінські майстри, у холі з’явилися розкішна люстра і басейн з рибками.
На сторінці «Атипового Запоріжжя» згадують, що стіни ресторану були з мозаїкою та оригінальними світильниками. На першому поверсі велетенського будинку ресторану – зал на 70 місць та бар, на другому – столики для 135 відвідувачів. Ще на півсотні клієнтів розраховано банкетну залу. Плюс п’ять «кабінок» для камерних вечірок.
Ресторанна кухня забезпечує гарячими стравами, рибними та овочевими закусками, салатами, у буфеті – прохолодні напої та морозиво. До того ж кондитери «Лахті» випікають ватрушки, рулети, пироги — тонну тесту на день. Та ще й постачають випічкою, м’ясною та рибною продукцією кулінарію, відкриту по сусідству.
Обслуговуючий персонал ресторану «Лахті» – 300 людей!
До речі, вперше у Запоріжжі тут вечорами відбувається концертна програма. У ній беруть участь навіть танцівниці.
Пивбар у «Лахті» (у простолюді «Лапті») вважався найдорожчим у місті – 45 копійок за келих пива.
На zaporizhzhia.city згадали такий цікавий факт — у будівлі ресторану знімали деякі сцени з чотирьохсерійного фільму «Канікули Кроша» 1980 року.
На початку 1990-х років ресторан закрився.
Спогади очевидиці
Наталія Кузьменко у романі «Пригоди авантюристів» розповідає про атмосферу цього закладу:
«Фасад облицьовували керамічною плиткою, сторона проспекту була якоюсь величезною фігурною решіткою, за якою ховалися дві зали: перший, нижній, зі стійкою, — щось середнє між рестораном і баром. Тут тоді працював, після інтуристського бару, Віктор Балюта,
Це було найяскравішим місцем у питному закладі – червоні стільці, червоні скатертини на невеликих столиках, на підлозі – червоне килимове покриття. Тут, між іншим, знімали одну зі сцен фільму «Канікули Кроша»: герої картини щось жували біля барної стійки.
На другий поверх, повз мозаїчну стіну, вели широкі кручені сходи, а самого верху опускалася в басейн із золотими рибками оригінальна люстра з великими різнокольоровими плафонами. Запорізькі аборигени, наклюкавшись, намагалися купатися у фонтані, а одного разу заткнули стік ганчіркою, спровокувавши потоп у холі…
Як круто там все починалося! Дрес-код (у в’єтнамках, як у «Росію», зась!), музична програма з вар’єте – дівчатка-танцівниці (колишні мистецькі гімнастки), у банкетному залі п’ять окремих кабінетів для камерних вечірок! Але потім, як завжди, все зійшло нанівець, з’явилася «серйозна», шпильова публіка, і відповідні дівчата…
Музикантами на другому поверсі служили легендарні брати Трояни – Саша та Сергій, співав Янек Войков – зірки запорізької естради, Ігор Єлізаров, Саша Маслов, Льоша Федоров, Володя Борисенко.
Поруч із входом до ресторану знаходився пивний бар, де царював популярний бармен Рафік, у якого для своїх завсідників була прихована смачна рибка.
Читайте також: Ресторан «Таврія» у Запоріжжі – майже 70 років тому у місті відкрили заклад харчування
У «Лахті» було людно і вдень, сюди приходили з користю провести обідню перерву службовці довколишніх офісів: комплексні обіди по 1 карбованець 20 копійок були цілком їстівні. А у вихідні, вдень, тут ласували батьки з дітьми у «Дні ласуна».
А як виглядав ресторан з середини можна побачити у нашій публікації, в якій ми писали про День ласуна та інші заходи у «Лахті».
Ми писали, як запоріжці згадували легендарне богемне кафе «Маленький Париж».
Фото з сайта zaporizhzhia.city, зі сторінок»Атипове Запоріжжя» та Наталії Кузьменко у фейсбуці